• Årets julegave: Veldedighet slipper særavgift
Blogg:

Årets julegave: Veldedighet slipper særavgift

02. desember 2019

Regjeringen har besluttet at produsenter og importører som donerer sukkervarer som for eksempel brus og sjokolade til veldedige formål, skal slippe å betale særavgift for dem.

Produsenter og importører som er avgiftspliktige virksomheter, skal normalt betale avgiften til statskassen. Denne avgiftsplikten oppstår når en særavgiftspliktig vare tas ut fra produsentens eller importørens avgiftsfrie lager. 

Nå har regjeringen vedtatt å frita matgaver til veldedighet for avgifter knyttet til sjokolade- og sukkervarer, alkoholfrie drikkevarer, drikkevareemballasje og sukker. Ifølge finansminister Siv Jensen handler det om å bruke sunn fornuft. «Vi kan ikke ha det sånn at produsenter og importører skal kaste varer fremfor å gi dem til et godt formål. Jeg håper dette betyr at flere kan unne seg litt ekstra i førjulstiden» sa finansminister Siv Jensen (Frp) til media nylig.

 

Tok affære

Regjeringen tok affære etter at de ble gjort oppmerksom på at en gløggprodusent måtte betale avgift på 4 000 flasker gløgg han ønsket å gi bort til veldedighet, på grunn av utgått dato. Dette ville generert en avgift på 32 000 kr for produsenten. Det billigste ville da være å tømme ut flaskene.

Regjeringen sier også at det er i tråd med å redusere matsvinn. Allerede i 2016 fjernet regjeringen moms på veldedige matgaver i revidert nasjonalbudsjett.

Fritaket gjelder:

  • Mat og drikkevarer beregnet på mennesker
  • Utdeling til "veldedig grunnlag" får samme innhold som etter merverdiavgiftsfritaket.
  • Fritaket blir knyttet til sjokolade- og sukkervarer, alkoholfrie drikkevarer, drikkevareemballasje og sukker.
  • Dette vil kun gjelde virksomheter som er registrert for de enkelte særavgifter. 

 

Les mer: 350-kronersgrensa fjernes i statsbudsjettet for 2020