Blogg: Dette kan du ta med deg hjem fra Sverige

Visste du at det ikke er lov til å ta med seg poteter inn til Norge?

Nå nærmer det seg påske og kanskje planlegger du en sverigetur skjærtorsdag? Her er nyttig informasjon om hva du har lov til å ta med hjem til Norge etter handleturen. 

Mat og drikke

Nordmenn som handler i utlandet må forholde seg til verdigrensen som gjelder for alle varer kjøpt i utlandet, også mat og drikke. Beløpsgrensen er delt i to:

  • Kr 3 000 hvis du har vært i utlandet i mindre enn 24 timer
  • Kr 6 000 hvis utenlandsoppholdet har vart i over 24 timer


Husk at varen ikke deles opp beløpsmessig ved beregning av toll og avgifter.

Hvis du for eksempel har vært ute av Norge i mer enn 24 timer og kjøpt en sofa til 5000 kr og en barnevogn til 3000 kr, lønner det seg å la sofaen være en del av verdigrensen og betale avgifter for barnevognen.

Det er også en kvote på til sammen 10 kg kjøtt, kjøttvarer, ost og fôrvarer når du reiser til Norge fra et annet EØS-land. 10 kg grensen gjelder ikke hunde- og kattemat, bare annet dyrefôr.

Verdigrensen gjelder ikke for alkohol og tobakk. Det er derfor ikke krav om at du må ha vært utenfor Norge i 24 timer for å handle slike varer, kun dersom varene er handlet på tax-free. Handles varene i for eksempel vanlige butikker eller Systembolaget med vanlige innenlandsavgifter, kan du ha med deg kvota. 

Restriksjoner og regler 

Det er en del regler for hva du hva du kan ha med deg hjem etter en utenlandstur, noen mer kjente enn andre. For eksempel er det ikke lov til å ta med seg poteter inn til Norge! 

Andre restriksjoner er: 

  • inntil 10 kilo kjøtt, kjøttvarer, ost og fôrvarer (gjelder ikke hunde- og kattefôr, kun andre fôrvarer) 
  • inntil 10 kilo frukt, bær og grønnsaker 
  • inntil 25 stykk avskårne blomster 
  • inntil 3 kilo blomsterløk og blomsterknoller 
  • inntil 5 stykk potteplanter (stueplanter) fra europeiske land 
  • inntil 50 porsjonspakninger med frø 

Barn kan kun ta med seg mineralvann, og sjokolade- og sukkervarer avgiftsfritt. Dersom de skal ta med seg andre matvarer avgiftsfritt, må de være fylt 12 år. Skal du ha med deg for eksempel dyr eller medisiner på utenlandsreisen må du passe på å ha papirene i orden før du drar fra Norge. 

Alkohol- og tobakkskvoter 

Du kan ta med deg en avgiftsfri kvote med alkohol og tobakk når du har vært i utlandet. Skal du handle tax-free-varer, for eksempel på flyplassen, må du ha vært ute av landet i minst 24 timer. Det betyr at en jobbreise opp og ned til Brussel i løpet av én dag, ikke kvalifiserer til å kjøpe med deg kvote på Gardermoen. Forskjellen ligger i avgiftene. 

Kjøper du vin på Systembolaget i Strømstad i forbindelse med en handletur, er disse varene belagt med svenske avgifter og lovlig å ta med over grensen innenfor kvoten. 

Tax-free-varer på for eksempel båter og flyplasser, er nettopp det; tax-free, altså avgiftsfri. Da er kriteriet for å ta varene med over grensen at du har oppholdt deg i utlandet i minimum 24 timer. Starter familien ferien med å ta ferja fra Sandefjord til Strømstad, har du ikke lov til å kjøpe tax-free-varer om bord, om planen er å kjøre direkte fra Strømstad og inn i Norge. 

Fra 1. januar 2023 endret tobakkskvoten seg for reisende som er folkeregistrert med bostedsadresse i Norge. 

Kvoten ser nå slik ut: 
 

1 liter brennevin, 1,5 liter vin (2 flasker) og 2 liter øl, også sterkøl, (6 x 0,33 l), 100 sigaretter eller 125 gram andre tobakksvarer for eksempel snus og i tillegg 100 blad sigarettpapir 

eller 

3 liter vin (4 flasker) og 2 liter øl, 100 sigaretter eller 125 gram andre tobakksvarer for eksempel snus og i tillegg 100 blad sigarettpapir 

eller 

5 liter øl (15 x 0,33 l), 100 sigaretter eller 125 gram andre tobakksvarer for eksempel snus og i tillegg 100 blad sigarettpapirDet er fullt mulig å handle med seg mer enn kvoten, men da må du fortolle inn det som overstiger kvoten, enten ved å kjøre eller gå på rød sone ved grensepassering, eller enda enklere, ved å bruke KvoteAppen til tolletaten.

Det er ikke mulig å handle utover kvoten på taxfree ved ankomst til norske flyplasser. 

Kvoteappen

Med KvoteAppen kan du regne ut kvoten. Du kan også raskt og enkelt fortolle alkohol og tobakk. Hvis du vil ta med deg mer enn kvoten, kan du fortolle alkohol og tobakk direkte i appen. Når du har fortollet i appen, kan du gå på grønt. Du kan også benytte kvoteappen før du passerer ubetjente grenseoverganger enten du ankommer Norge med fly, båt, tog eller bil. 

Hvis du har spørsmål, så hjelper vi deg.

Vi i BDO ønsker deg en god påske!