• Handle julegaver på nett i år? Dette er det lurt å huske på
Blogg:

Handle julegaver på nett i år? Dette er det lurt å huske på

29. november 2019

Helene Hval, Senior Manager, BDO Advokater |

Ifølge PostNord er Norge tidligst ute med julegaveshoppingen av landene i Skandinavia, og det ble i 2018 handlet julegaver på nett for over fem milliarder kroner. En undersøkelse gjort av Kantar på oppdrag fra Paypal i fjor, viste at en tredjedel av befolkningen handler julegaver på nett.

Det er lettvint å sitte hjemme i sofaen og klikke hjem julegavene, og stadig flere kroner flyttes fra de fysiske butikkene til nettbutikker. I førjulstiden i fjor måtte butikkene med ordningen «post i butikk» sende ut en henstilling til brukerne om å være så vennlige å avhente pakker så raskt som mulig, grunnet plassmangel og ekstreme mengder småpakker. Mye tyder på at det ikke kommer til å bli noe mindre i år.

Denne jula blir nok den siste vi ser med den avgiftsfrie grensen på 350 kr på kjøp av varer fra utlandet. Derimot vil den nye løsningen som innføres fra 1. april 2020 kanskje gjøre det enda enklere med tanke på frakt og logistikk til neste jul. I den nye løsningen legges det opp til at pakker merkes slik at de skal kunne sendes direkte ut til kundene, i og med at merverdiavgiften allerede er betalt når du kjøper varen din på nett. I tillegg til at man vil nyte godt av et tollfritak på varer helt opp til 3000 kr, med unntak av mat- og drikkevarer. 

 

Les mer: Fjerning av 350-kronersgrensen og det nye registreringssystemet

 

Tollfritt betyr ikke momsfritt

De fleste varer som bestilles fra utlandet er tollfrie inn til Norge. Hvis du passerer grensen på 350 kr må varen tolldeklareres, og vil bli ilagt merverdiavgift. Hvis varene i tillegg er tollpliktige, som for eksempel klær og tekstiler, vil toll også bli beregnet, sammen med et fortollingsgebyr fraktselskapet beregner for å gjøre denne jobben for deg. Fortollingsgebyret kan variere fra ca 160 kr og opp til over 300 kr.

Kanskje familiemedlemmer eller venner i utlandet skal sende deg en julegave? Da er det også noen ting man bør være oppmerksom på. Får du tilsendt en gave fra en privatperson bosatt i utlandet, er den toll- og avgiftsfri hvis verdien på varen er 1 000 norske kroner eller mindre. Frakt er ikke medregnet, så det er verdien på selve varen som er avgjørende, i motsetning til 350 kr-grensen, der frakt skal medregnes i prisen. Det er også et krav at gaven skal brukes av deg eller din familie.

 

Spesielle tillatelser

Noen varer kan du ikke sende til Norge uten å ha spesielle tillatelser. Eksempler på slike varer er visse typer våpen, planter og matvarer. Fra 1. juli 2017 ble kravene til merking av tobakksvarer skjerpet og det er ingen unntak for gavesendinger.

Har gaven verdi over 1000 kr skal det beregnes innførselsavgifter av den. Det samme gjelder om gaven sendes fra en person bosatt i Norge, som oppholder seg midlertidig i utlandet, eller om varen er kjøpt av en privatperson i utlandet, men sendes fra for eksempel forretningen der varen er kjøpt.