Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å gi deg en mer personlig brukeropplevelse. Ved å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler. Vennligst les vår PERSONVERNERKLÆRING for mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du kan slette eller blokkere dem.
Blogg:

Husk fristen for skattefritak ved skattemessig omdanning 1. september!

10. august 2020

Hovedregel er at skattemessig omdanning må være gjennomført innen utgangen av juni måned for å få virkning fra 1. januar i inneværende år. Oversittes fristen vil omdanningen først får virkning året etter. På grunn av korona er imidlertid fristen for i år utsatt til 1. september. Du har dermed fremdeles mulighet til å få på plass dette med virkning fra 1. januar, men nå begynner det å haste.

 

Hva er «skattemessig omdanning» og hvorfor kan det være lurt?

«Skattemessig omdanning»  betyr å gjøre om en virksomhet, for eksempel et enkeltpersonforetak, til et aksjeselskap. Det kan være flere grunner til å ta et slikt grep, som blant annet:

  • Du begrenser det personlige ansvaret ved for eksempel en konkurs.
    I et aksjeselskap er ansvaret begrenset til tap av aksjekapital.
  • Du legger til rette for et fremtidig generasjonsskifte.
    Overføring av aksjer er ofte enklere enn å overføre et enkeltpersonforetak, spesielt hvis det er flere arvinger.
  • Du kan få trygderettigheter som en vanlig ansatt dersom du ansettes i det nye selskapet.
  • Du får bedre mulighet til å spare og reinvestere fordi aksjeselskaper kun betaler 22 prosent skatt, uavhengig av størrelse på resultat.

Hvis du gjennomfører den skattemessige omdanningen innen 1. september gjelder i tillegg følgende:

  • Dersom du eier aksjer privat med urealisert gevinst kan du fritt ta med disse aksjene over i det nyopprettede aksjeselskapet, uten at gevinsten skattlegges (aksjene kommer inn under fritaksmetoden).
  • Ved skattefri skatteomdanning så slipper du å betale dokumentavgift og omregistreringsavgift ved overføring av eiendommer og kjøretøy.

 

Hvem kan omdanne?

Den utsatte fristen for 2020 gjelder både for omdanning av Enkeltpersonforetak (EPF), ansvarlige selskaper, kommandittselskaper og Norsk avdeling av utenlandsk foretak (NUF).

Hvis fristen overholdes og papirarbeidet er i orden vil virkningen være at det nye aksjeselskapet skattlegges for virksomhetens resultat, mens aksjonæren kun skattlegges for formuesverdien av aksjene og eventuelt utbytte fra selskapet.

 

Fristen nærmer seg – hva må du gjøre nå?

Det første du bør gjøre er å sette deg inn i kravene og vilkårene som må oppfylles for å foreta en skattefri omdanning. Disse finner du i Skatteloven og tilhørende forskrift. Dette kan være ganske krevende, så om du ikke selv har spisskompetanse på feltet bør du snakke med noen som kan det. Mange, men på langt nær alle, regnskapsførere, jurister og andre økonomiske rådgiver kan være eksperter på skattemessig omdanning.

Hvis foretaket oppfyller vilkårene, er neste steg å melde inn den skattemessige omdanningen til Foretaksregisteret. I denne prosessen er det en rekke dokumenter som må utarbeides. Også her anbefaler vi at du får bistand av en ekspert. Selv om det finnes maler, kan disse være vanskelig å fylle ut riktig. Konsekvensen av å gjøre feil er at du mister skattefritaket ved omdanningen.

 

Ønsker du, eller vurderer du, å foreta en skattemessig omdanning? Ta kontakt med en av våre rådgivere og vi vil bistå deg i vurderingene og prosessene med å få dette gjennomført før 1. september.

Ta kontakt med oss her.