Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å gi deg en mer personlig brukeropplevelse. Ved å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler. Vennligst les vår PERSONVERNERKLÆRING for mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du kan slette eller blokkere dem.
Blogg:

Koronakrisen: Endringer innenfor særavgifter

15. april 2020

Helene Hval , Senior Manager, BDO Advokater |

 

Nok et tiltak for å bedre likviditeten til virksomheter har blitt vedtatt i forbindelse med koronasituasjonen. For visse særavgifter gis det nå rapporterings- og betalingsutsettelse for registrerte særavgiftspliktige til juni 2020. Her er hvilke det gjelder og hvordan du går frem. 

 

Utsatt rapportering og betaling for enkelte særavgifter 

Stortinget fattet den 31 mars 2020 et anmodningsvedtak der de ba regjeringen utsette innbetaling av særavgifter for drivstoffbransjen, bryggerinæringen og andre aktuelle næringer. Vedtaket ble fulgt opp av regjeringen den 3. april 2020, og vedtatt 7. april 2020. 

Avgiftene som får utsatt innbetaling er avgiften på alkohol, alkoholfrie drikkevarer og drikkevareemballasje, veibruksavgift på drivstoff, grunnavgift på mineralolje mv., avgift på smøreolje, CO2-avgift på mineralske produkter og svovelavgift. 

 

Rapportering og betaling med forfall 18. juni 

Disse avgiftene skulle normalt vært rapportert og betalt henholdsvis 18. april og 18. mai. På grunn av utsettelsen skal disse nå rapporteres og betales 18. juni. Det er ikke gitt utsettelse for rapporteringen av avgiftsplikt som oppstår i mai, slik at særavgiftsmeldingen og betaling forfaller som normalt 18. juni. 

Dette betyr at avgiftsplikt som oppstår fra og med mars til og med mai forfaller samtidig til rapportering og betaling, den 18. juni. 

 

Slik gjør du det 

Når særavgiftene som har fått utsettelse skal rapporteres og betales i juni, må du opprette særavgiftsmeldinger for de tre skattleggingsperiodene mars, april og mai hver for seg. Dersom virksomheten også rapporterer inn avgifter som ikke er omfattet av utsettelsen, skal disse avgiftene rapporteres og betales til ordinært forfall for den aktuelle avgiften.  

Når avgiftene omfattet av utsettelsen skal innrapporteres og betales 18. juni, må de registrerte virksomhetene korrigere de tidligere innleverte særavgiftsmeldingene for mars og april i ELSÆR. Særavgiftsmeldingen for mai rapporteres som normalt. Detaljert fremgangsmåte ligger beskrevet på skatteetaten sin hjemmeside. 

Det beregnes ikke avsavnsrenter på disse endringsmeldingene. 

For de virksomhetene som ønsker å rapportere og innbetale avgiftene til de ordinære forfallene, så kan de gjøre dette. Det er ikke lagt begrensninger i ELSÆR på dette. 

 

Midlertidig fritak for CO2-avgift på naturgass og LPG 

Det har i tillegg blitt vedtatt et fritak for CO2-avgift på naturgass og LPG til kjemisk reduksjon eller elektrolyse, metallurgiske og mineralogiske prosesser, med virkning fra 1. april 2020. 

Fritaket gjennomføres ved at CO2-avgiften settes til henholdsvis 0 kroner per Sm3 naturgass og 0 kroner per kg LPG fra 1. april 2020. Fritaket omfatter både kvotepliktige og ikke-kvotepliktige virksomheter.  

Se skatteetaten sine hjemmesider for mer informasjon.

Spørsmål eller trenger du bistand fra oss? Da må du gjerne ta kontakt med oss. Her finner du en oversikt over alle lokale BDO-kontorer i Norge.