Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å gi deg en mer personlig brukeropplevelse. Ved å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler. Vennligst les vår PERSONVERNERKLÆRING for mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du kan slette eller blokkere dem.
Blogg:

Koronaviruset og endringer i de norske permitteringsreglene

13. mars 2020

 

Regjeringen har i dag, 13. mars 2020, lagt frem forslag til midlertidige tiltak for å lette belastningen på næringslivet i forbindelse med koronaviruset. Blant annet er det foreslått endringer tilknyttet permitteringsregelverket. 

 

Dette er endringene

Arbeidsgiverperioden ved permittering reduseres fra 15 til to dager.

Dvs. den perioden arbeidsgiver må betale lønn før Folketrygden overtar, og den ansatte får utbetalt dagpenger.
     

Ventetiden blir opphevet for ansatte som er permittert og berettiget til dagpenger.

I ventetiden foreligger ikke lønnsplikt for arbeidsgiver og det ytes ikke dagpenger for ventetiden. Ved oppheving av ventetiden, vil arbeidstaker få dagpenger fra første dag etter arbeidsgiverperioden.
     

Reduksjon av kravet til arbeidstidsreduksjon fra 50 til 40 prosent, for å få rett til dagpenger under permittering.

Ansatte kan permitteres delvis. Kravet har vært at de ansatte må være permittert halvparten av den avtalte arbeidstiden for å få rett til dagpenger. Nå inntrer rett til dagpenger ved permittering allerede ved permittering i 40 % av tiden.

 

Forslag om permisjon

Det er også foreslått at Arbeids- og sosialdepartementet kan gi regler slik at ansatte får rett til permisjon så lenge smittefaren er til stede. Det er ikke nærmere beskrevet hvilken situasjon det her tale om, men det er basert på utviklingen nærliggende å anta at dette dreier seg om foreldre som må være hjemme som følge av stengte skoler og barnehager. 

NAV har oppdatert sine retningslinjer slik at det nå er mulig å bruke «omsorgsdager» i disse situasjonene («sykt barn-dager»). I denne perioden skal det utbetales alminnelig lønn til den ansatte. For øvrig oppfordrer vi arbeidsgivere til å finne gode løsninger med ansatte der regelverket ikke strekker til. 

 

Trenger du bistand? Vi kan hjelpe deg. Kontakt ditt lokale BDO-kontor eller se hvordan vi kan hjelpe deg her.