1:
Blogg:

Kvoter – hvor mye ribbe og øl kan du lovlig handle hos søta bror?

21. desember 2022

Bord dekket til julemiddagen med juletre i bakgrunnen

 

Nå er det siste innsats av julestria. God mat og drikke skal i hus til jul og nyttårsfeiring, og i den forbindelse lar mange seg friste av gode tilbud på andre siden av svenskegrensa. Men, vet du egentlig hvor mange kilo ribbe du kan stappe i bagasjerommet? For ikke å snakke om hvor mange flasker rødt som er «innafor»? 

En ting er i hvert fall sikkert, ingen bør lage julegløgg på ulovlig importert vin. Her får du guiden til god samvittighet (og lovlydighet).

 

Mat og drikke

Nordmenn som drar på harryhandel må forholde seg til «verdigrensa». Denne grensen gjelder for alle varer kjøpt i utlandet, også mat og drikke. Beløpsgrensen er delt i to:

  • Kr 3 000 hvis du har vært i utlandet i mindre enn 24 timer
  • Kr 6 000 hvis utenlandsoppholdet har vart i over 24 timer

Tenkt scenario: Du reiser fra Oslo på formiddagen, endelig destinasjon er Svinesund.  Her handler du 10 kg ribbe og annet julegodt og er hjemme i Norge på ettermiddagen. I et slikt tilfelle gjelder verdigrensen på 3 000 kr. 

Husk at varen ikke deles opp beløpsmessig ved beregning av toll og avgifter. Hvis du kjøper en gullribbe til kr 6 500, som er over verdigrensen, beregnes det altså toll og avgifter av hele ribbesteika. 

Det er også en kvote på til sammen 10 kg kjøtt, kjøttvarer, ost og fôrvarer når du reiser til Norge fra et annet EØS-land. 10 kg grensen gjelder ikke hunde- og kattemat, bare annet dyrefôr.

 

Alkohol og tobakk

Verdigrensen gjelder ikke for alkohol og tobakk. Det er derfor ikke krav om at du må ha vært utenfor Norge i 24 timer for å handle slike varer, kun dersom varene er handlet på tax-free. Handles varene i f.eks. vanlige butikker eller systembolaget med vanlige innenlandsavgifter, kan du ha med deg kvota. 

Dette er tollkvotene per 1. desember 2022: 

Brennevin/sprit/likør og lignende over 22 % til og med 60 %     1 liter
Vin og lignende over 2,5 % til og med 22 % 1,5 liter
Øl over 2,5 %, eller rusbrus o.l. over 2,5 til og med 4,7 % 2 liter
Sigaretter eller annen tobakk (for eksempel snus) 200 stk. sigaretter eller 250 gram annen tobakk

 

Om du ikke skal ha med deg brennevin eller drikkevarer over 22 % kan denne byttes, så du kan øke vinkvoten opp til 3 liter, alternativt om du heller ikke skal ha med vin, kan du ta med deg 5 liter øl. 

Fra 1. januar 2022 gikk det ikke lenger an å bytte ut tobakkskvoten med vin eller øl.

Om du ønsker å ha med deg mer enn det kvoten byr på, så er tolletaten sin kvoteapp veldig grei å bruke., og her kan du i tillegg til den toll- og avgiftsfrie kvoten, fortolle inntil 27 liter øl eller vin, fire liter brennevin, 400 sigaretter og 500 gram tobakk eller snus.

Førjulstiden er hektisk nok som den er. Hvis du har spørsmål som gjelder din virksomhet, ta kontakt med ditt lokale BDO-kontor så hjelper vi deg. 

 

Vi i BDO ønsker deg en god og rolig førjulstid!

 

Artikkelen er skrevet av: