• Kvotereglene: Dette kan du ta med deg hjem fra utenlandsturen
Blogg:

Kvotereglene: Dette kan du ta med deg hjem fra utenlandsturen

01. juli 2019

Helene Hval, Senior Manager, BDO Advokater |

Vet du forskjellen på hva du kan ta med deg hjem fra en dagstur og en tur som varer i over 24 timer?

Ferien nærmer seg og mange legger turen til det store utland, enten for en dagstur eller for flere uker. Kanskje skal du ikke ha ferie, men har en jobbreise til Brussel? Det er uansett greit å vite hvilke regler som gjelder, slik at du slipper overraskelser ved grensepasseringen.

Dersom du har vært utenfor Norges grenser i mer enn 24 timer kan du ta med deg varer for inntil 6000 NOK uten å måtte betale toll og avgifter for det du har kjøpt. Har utenlandsturen vart i mindre enn 24 timer, reduseres grensen til 3000 NOK. Summen skal inkludere eventuelt medbrakt kvote. Hvis planen var å gå for de aller dyreste flaskene med champagne, kan du bli nødt til å gjøre en forenklet fortolling ved grensepassering på vei hjem igjen.

 

Restriksjoner og regler

Det er en del regler for hva du hva du kan ha med deg tilbake til Norge, noen mer kjente enn andre. Visste du for eksempel at du ikke har lov til å ta med deg poteter inn til Norge?

Andre restriksjoner er: 
•    inntil 10 kilo kjøtt, kjøttvarer, ost og forvarer (gjelder ikke hunde- og kattefor, kun annen forvarer)
•    inntil 10 kilo frukt, bær og grønnsaker
•    inntil 25 stykk avskårne blomster
•    inntil 3 kilo blomsterløk og blomsterknoller
•    inntil 5 stykk potteplanter (stueplanter) fra europeiske land
•    inntil 50 porsjonspakninger med frø

Barn kan kun ta med seg mineralvann, og sjokolade- og sukkervarer avgiftsfritt. Dersom de skal ta med seg andre matvarer avgiftsfritt, må de være fylt 12 år. Skal du ha med deg for eksempel dyr eller medisiner på utenlandsreisen, må du passe på å ha papirene i orden før du drar fra Norge.

 

Alkohol- og tobakkskvote

Du kan ta med deg en avgiftsfri kvote med alkohol og tobakk når du har vært i utlandet. Skal du handle tax-free-varer, for eksempel på flyplassen, må du ha vært ute av landet i minst 24 timer. Det betyr at en jobbreise opp og ned til Brussel i løpet av én dag, ikke kvalifiserer til å kjøpe med deg kvote på Gardermoen. Forskjellen ligger i avgiftene. Kjøper du vin på Systembolaget i Strømstad i forbindelse med en handletur, er disse varene belagt med svenske avgifter, og lovlig å ta med over grensen innenfor kvoten. Tax-free-varer på for eksempel båter og flyplasser, er nettopp det; tax-free, altså avgiftsfri. Da er kriteriet for å ta varene med over grensen at du har oppholdt deg i utlandet i minimum 24 timer. Starter familien ferien med å ta ferja fra Sandefjord til Strømstad, har du ikke lov til å kjøpe tax-free-varer om bord om planen er å kjøre direkte fra Strømstad og inn i Norge.

Kvoten ser for øvrig slik ut:

Uten tobakk:
1 liter brennevin, 3 liter vin (4 flasker) og 2 liter øl (også sterkøl) (6 x 0,33 l)
eller
4,5 liter vin (6 flasker) og 2 liter øl 
eller
6,5 liter øl (19 x 0,33 l)

Med tobakk:
1 liter brennevin, 1,5 liter vin (2 flasker) og 2 liter øl + 200 sigaretter eller 250 gram tobakk/snus, og 200 blad sigarettpapir
eller
3 liter vin (4 flasker), 2 liter øl + 200 sigaretter eller 250 gram tobakk/snus, og 200 blad sigarettpapir
eller
5 liter øl (15 x 0,33 l) +200 sigaretter eller 250 gram tobakk/snus, og 200 blad sigarettpapir

Det er fullt mulig å handle med seg mer enn kvoten, men da må du fortolle inn det som overstiger kvoten, enten ved å kjøre eller gå på rød sone ved grensepassering, eller enda enklere, ved å bruke KvoteAppen til tolletaten.

 

Kvoteappen

Med KvoteAppen kan du regne ut kvoten. Du kan også raskt og enkelt fortolle alkohol og tobakk. Hvis du vil ta med deg mer enn kvoten, kan du fortolle alkohol og tobakk direkte i appen. Når du har fortollet i appen, kan du gå på grønt. Du kan også benytte KvoteAppen før du passerer ubetjente grenseoverganger, enten du ankommer Norge med fly, båt, tog eller bil.

 

Ha en riktig god sommer!