• Nå er «alt» tilkoblet nettet – og antall dataangrep øker
Blogg:

Nå er «alt» tilkoblet nettet – og antall dataangrep øker

28. mai 2019

Har du Google Home, robotstøvsuger, overvåkingskamera eller panelovner som kan styres via en app? IoT (Internet of things)-produkter finnes snart i de aller fleste hjem, og ikke minst i de fleste nye kontorbygg og industrilokaler. Slike enheter har ofte enkle passord som «123456». Dette gir hackere flere muligheter inn i din virksomhet.

Antall dataangrep øker globalt, og norske virksomheter blir rammet stadig oftere. Samtidig er det mange her til lands som ikke tror de er et attraktivt mål for kriminelle aktører. Men da vet de heller ikke hvordan de samme hackerne går frem for å identifisere selskaper de ønsker å angripe. I de fleste tilfeller er det faktisk snakk om at de først gjør et storskalasøk over internett for å identifisere kjente sårbarheter. Først når de finner en reell sårbarhet, går de inn for å undersøke hvilket selskap som er koblet til den sårbare enheten eller tjenesten. Mål blir med andre ord valgt ut i fra hvor sårbare de er, og ikke nødvendigvis ut i fra hvem de er.

Slik øker du IT-sikkerheten

Hackere benytter i tillegg sosial manipulasjon for å lure medarbeidere til å kjøre skadevare slik at de får tilgang til virksomhetens IT-systemer. Når de kriminelle først har fått fotfeste, ser de ofte etter flere sårbarheter som de kan utnytte for å få tilgang til virksomhetens IT-systemer, hjemmesider og skyplattformer.

Heldigvis er det mulig å øke sikkerheten i virksomheten relativt enkelt. De vanligste sårbarhetene vi ser er knyttet til svake passord og / eller manglende sikkerhetsoppdateringer på programmer og tjenester virksomheten benytter. En IT-sikkerhetstest vil potensielt avdekke en rekke sårbarheter og bidra til å lukke disse, før de kan bli utnyttet av kriminelle aktører. Ved å gjennomføre en sårbarhetstest får du en rapport som gir din virksomhet:

  • Kjennskap til sikkerhetsrisiko - sårbarheter og alvorlighetsgrad - i dine IT-systemer
  • Kjennskap til svakheter som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko for dine kunder
  • Hjelp til å lukke sikkerhetshull og sårbarheter

5 typiske konsekvenser dersom kriminelle utnytter seg av sårbarheter i din virksomhet:

1. Lekkasje av sensitiv informasjon - personopplysninger, kontrakter, strategier, finansiell, kunderelasjoner, FoU, mv.

2. Kryptering eller endring av informasjon og IT-systemer.

3. Nedetid på digitale tjenester - nettsider, produksjonssystemer, betalingstjenester, mv.

4. Misbruk av merkevare og omdømmetap.

5. Tapte inntekter, og kostnader for å gjenopprette systemer og rekonstruere data.