Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å gi deg en mer personlig brukeropplevelse. Ved å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler. Vennligst les vår PERSONVERNERKLÆRING for mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du kan slette eller blokkere dem.
Blogg:

Ordning for betalingsutsettelse av skatt og MVA ut året

17. juni 2020

Didrik Inderhaug , Advokatfullmektig, Associate Advokat |

Nå kan næringsdrivende søke om betalingsutsettelse for skatt og merverdiavgift som forfaller til betaling fra og med 10. juni til 31. desember 2020. Her er det du trenger å vite om den nye ordningen.

Koronasituasjonen har medført at mange næringsdrivende nå har likviditetsproblemer og sliter med å betale skatte- og avgiftskrav. I Revidert Nasjonalbudsjett ble det foreslått nye regler som innebærer en mer fleksibel ordning for søknad om betalingsutsettelse. Denne er nå trått i kraft med virkning for merverdiavgift for 1. og 2. termin 2020 som hadde innleveringsfrist 10. juni. Næringsdrivende kan dermed fra og med 10. juni søke om utsettelse av betaling av denne merverdiavgiften og fremtidige skatte- og avgiftskrav som påløper ut året. Ordningen er i utgangspunktet ment å gjelde frem til 31. desember 2020.

Vi har tidligere omtalt bakgrunnen for den nye ordningen for betalingsutsettelse av skatte- og avgiftskrav her. I korte trekk er ordningen ment å gjøre det lettere og mer fleksibelt å få innvilget betalingsutsettelse, sammenlignet med tidligere regelverk.

 

Hvem kan søke?

For å få innvilget betalingsutsettelse er det et krav om at man er ute av stand til å innfri sine krav, som en følge av koronasituasjonen.

For næringsdrivende er det i tillegg vilkår om at det ikke foreligger ubetalte skatte- og avgiftskrav med forfall før 29. februar 2020, at alle pliktige oppgaver er levert, samt at det ikke foreligger utestående krav på forskuddstrekk og skattetrekk.

For privatpersoner er det et vilkår at det foreligger en betydelig reduksjon i egen inntekt, eller i egen og ektefelle/samboers samlede inntekt. Vilkåret vil automatisk være oppfylt dersom søker er 100 % arbeidsledig eller permittert, eller dersom inntekten er redusert med minst 20 % sammenlignet med hva som var tilfellet forut for 29. februar 2020.

 

Hvordan søke?

Man søker om betalingsutsettelse for en valgt periode. Dersom man får innvilget betalingsutsettelse vil skatte- eller avgiftskravet ikke bli innkrevet i utsettelsesperioden, men man kan når som helst velge å innfri kravet selv for å hindre unødvendig rentebelastning dersom den økonomiske situasjonen bedrer seg. Merk at det vil løpe forsinkelsesrente i perioden, men denne er fra 10. juni satt ned til 6 prosent i perioden fra 10. juni til 31. desember 2020.

Søknad om betalingsutsettelse leveres ved å fylle ut et skjema i Altinn, link til skjemaet finner man nederst her på Skatteetatens sider.

Spørsmål? Ta kontakt med oss eller et av våre lokale BDO-kontor her.

 

Lyst å holde deg oppdatert? Meld deg på vårt nyhetsbrev her.