Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å gi deg en mer personlig brukeropplevelse. Ved å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler. Vennligst les vår PERSONVERNERKLÆRING for mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du kan slette eller blokkere dem.
  • RPA – noe for deg?
Blogg:

RPA – noe for deg?

10. januar 2019

Eline Eliassen Aspeli, Jonas Chaiba, Jarle Wærstad Nilsen |

Mange har kastet seg på RPA-bølgen og konsulenter konkurrerer om å lovprise besparelsene. Er dette nok en digitaliseringshype eller har det noe for seg? 

 

RPA står for «Robotic Process Automation» og er i korte trekk roboter som utfører gjentakende administrative oppgaver. Det er ikke fysiske roboter, men programvareroboter som benytter eksisterende programvarer og utfører oppgaver på samme måte som mennesker basert på regellogikk. Typiske RPA-oppgaver er å hente data fra ett system og legge det over i ett annet, flytting av filer fra et sted til et annet, avstemninger, henting av informasjon fra internett, med videre.

 

Kan erstatte flere titalls årsverk

Fordelen ligger i hvor enkelt en slik robot lar seg programmere, samt robotens produktivitet og ubegrensede arbeidskapasitet. En RPA-robot jobber i teorien 8760 timer per år (365 dager x 24 timer), noe som tilsvarer nær 5 årsverk. I tillegg arbeider en robot med en helt annen hastighet enn en medarbeider. At en robot kan erstatte flere titalls årsverk er ikke urealistisk.

Hvilke kostnadsbesparelser som i praksis oppnås, avhenger av hvor mange arbeidsoppgaver som kan automatiseres, samt omfanget av disse oppgavene. En casestudie fra London School of Economics viser at man i en London-basert kunnskapsbedrift kunne oppnå en kostnadsreduksjon på 30 % per kjerneprosess som ble robotisert . I eksemplet ble robotene blant annet brukt til å hente ut data, lage salgsstatistikker og varsle de ansatte hvis feil ble funnet. I en annen casestudie gjort av samme forfattere kommer det fram at et telekommunikasjonsselskap kunne spare hele 80 % ved å robotisere en kunderelatert prosess. I tillegg kommer kvalitetsfordelene. Gitt at RPA er riktig implementert og oppdateres i takt med utviklingen av underliggende teknologi, leverer RPA 100 % nøyaktighet.

Selv om programmering av en RPA-robot er relativt enkelt, vil investeringer kreves før fordeler kan oppnås. Lisenser og maskiner må kjøpes/leies, og det kreves kompetanse og ressurser for å sikre kontinuerlig utvikling av systemet slik at det beveger seg i takt med bedriftens drift og teknologiske oppdateringer.

 

Viktig å planlegge for RPA 

BDO har de siste årene både bistått kunder og tatt i bruk RPA selv i ulike områder av driften, blant annet i regnskaps- og revisjonsarbeidet. Vi har opplevd å høste solide effektivisering- og kvalitetsgevinster, men vi har også opplevd RPA prosjekter som har kostet mer enn de har smakt. Særlig i arbeidet med å kartlegge hvor og hvordan RPA bør benyttes opplever vi at mange synder. Å investere noe ekstra tid i planleggings- og designfasen av RPA arbeidet, kan vi derfor med trygghet anbefale.