• Slik er det å være trainee i BDO
Blogg:

Slik er det å være trainee i BDO

19. august 2019

Det første året av traineeprogrammet i BDO er overstått og i dette blogginnlegget vil du kunne lese om hvilke erfaringer vi har gjort oss, både hva angår forventninger, opplevelser og læring. Du som leser dette sitter gjerne med et ønske om å søke traineeprogrammet til BDO og lurer på om det kan være noe for deg. For å hjelpe deg på veien mot svaret vil vi starte med en liten introduksjon av oss selv.

 

Kort om oss

Even 26 år fra Stavanger, tok bachelor i økonomi og administrasjon ved BI og master i International Business ved CBS. Marte 25 år fra Haugesund, startet med en bachelor på HiOA for så å ta master i økonomi og administrasjon ved NHH med spesialisering i økonomisk styring. Petter 26 år fra Oslo, tok alle fem årene ved CBS og avsluttet med en master i Applied Economics and Finance. Marte og Petter hadde for øvrig sine første uker i BDO som summer interns sommeren 2017 – et perfekt springbrett til fast stilling.

 

Rotasjon

Som en del av traineeprogrammet vil man over en toårsperiode rotere mellom revisjon, regnskap og rådgivning. Første stopp etter CAMP BDO (BDOs legendariske onboardingprogram, les mer om det her) var i revisjon, hvor vi tilbragte mesteparten av det første året. Her rakk vi så vidt å lære oss at det er vanlig å spise lunsj 10.56, før vi ble satt i gang med planlegging av årsoppgjør og sendt ut på kundebesøk, varetellinger og butikkbesøk. Kundeporteføljene våre varierer fra store børsnoterte selskap, til mindre lokale bedrifter.
 
Samtidig som man rullerer mellom BDOs tjenesteområder blir man også tildelt såkalte "traineeoppgaver". Dette kan være alt fra å gjøre store analyser som legger grunnlag for ledelsesbeslutninger og deltakelse i bransjearbeid, til innflytelsesrike roller i salgsprosjekter og rekrutteringsarbeid. Da vi følte at vi hadde jobbet i BDO i ca. 2 uker var vi i realiteten kommet til januar og det var tid for årsoppgjør. Årsoppgjøret innebærer som oftest litt lengre dager på kontoret, middag på jobb, og også noe reising. Petter fikk blant annet med seg en fotballkamp i Nederland i anledning revisjon av en kraftledning. Marte og Petter var i perioder i Trondheim for revisjon av Coop og Even fikk seg en kjøretur til Østfold for å kontrollere griseknokler og kyllingfileter.
 
Da kalenderen viste april var vi klare for vår første rullering og alle tre gikk videre fra revisjon til regnskap. Her startet vi i hver vår avdeling, Grunder & Vekst, Konsulent og Forretningsutvikling. Vi fikk velge basert på egne interesser og hva vi ville lære mer om, og ble tatt godt imot i alle avdelingene. Regnskapsavdelingen til BDO outsourcer en del av inngående fakturahåndtering til Riga, og Petter (keen på nok en utenlandstur) har arbeidet med effektivisering og utviding av Riga-samarbeidet i vår. 

 

Tett oppfølging og tilrettelegging for utvikling

Det gikk fort opp for oss at det kunne være krevende å holde kontroll på alt som skjedde i arbeidshverdagen, spesielt kombinert med alt det sosiale man er gjennom som nyansatt. Heldigvis har vi en rekke nøkkelpersoner som kan hjelpe oss med alt fra veldig små til noe mer omfattende problemstillinger. Første dag på kontoret ble vi introdusert til vår trainee-koordinator, Ingrid. Hun hjelper oss å holde styr på alle ting som skjer gjennom trainee-forløpet. Videre fikk vi møte hver vår fadder som har fått den glede å svare på alle de dumme spørsmålene vi har hatt, spesielt som helt ferske i revisjonsfaget. I tillegg til faddere og koordinator har vi en mentor som hjelper oss med å reflektere rundt de større valgene vi tar gjennom programmet, samt en personalansvarlig som sørger for at du har det bra, både sosialt og faglig. Alle disse menneskene har sikret at vi har kommet oss godt gjennom det første året som traineer og skal heldigvis være med oss på veien videre. Oppfølgingen man får underveis, og erfaringen man opparbeider seg gjennom de forskjellige tjenesteområdene utgjør sammen en unik start på arbeidslivet hvor man virkelig får testet evnen til å styre egen timeplan.

 

Valgfrihet og mye ansvar

Som trainee i BDO har vi stor valgfrihet og mulighet til å forme vår egen hverdag. Vi har stått fritt til å velge avdeling på regnskap, hvilke avdelinger vi skal starte i på rådgivning og ikke minst fått jobbe med egne interesser gjennom ulike prosjekter. For Marte har det gitt mulighet til å bli med i BDOs kjernegruppe på bærekraft, samt bruke mye tid på tjenesteutvikling og markedsarbeid innen bærekraftig utvikling. Petter har vært sentral i planlegging og implementering av nye bransjegrupper i revisjon i Vika og Even har analysert og gitt anbefalinger om potensielle oppkjøpskandidater på regnskap. 
 
Vi har vært heldige nok til å lede og delta i store prosjekter, bidra i viktige møter og få et ord med i saken på store beslutninger. Som trainee i BDO blir du hørt når du ytrer din mening, du har en bratt læringskurve og du har alltid noe nytt og spennende å henge fingrene i. 

 

Veien videre

Nå er vi så vidt i gang med år to av programmet og har beveget oss over i rådgivning. Her var valgmulighetene mange som ble tydelig da vi hadde «speed date» med representanter fra alle rådgivningsavdelingene. Etter mange spennende samtaler stod vi overfor er vanskelig valg – et klassisk luksusproblem – men vi klarte til slutt å bestemme oss. Frem til nyttår vil Even jobbe i Transaksjonsrådgivning, Marte i Styring & utvikling og Petter i Business Analytics. Til våren beveger vi oss videre og Even skal da til Business Analytics, Marte til Utredning & analyse og Petter til Cybersecurity. Vi er klare og spente for utfordringene vi møter det kommende året!

 

Traineelivet noe for deg?

Første året som trainee har vært et hektisk, lærerikt, og spennende år. Vi har fått nye venner, lært mer enn vi trodde var mulig og blitt godt kjent med BDO. De mulighetene vi får som trainee er etter vår menig helt unike, og vi kunne ikke vært mer fornøyd med arbeidsgiver eller stilling. Kanskje traineestillingen til BDO er noe for deg? 
 
Vi anbefaler det på det sterkeste. Det er bare å ta kontakt med oss hvis du har noen spørsmål.