Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å gi deg en mer personlig brukeropplevelse. Ved å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler. Vennligst les vår PERSONVERNERKLÆRING for mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du kan slette eller blokkere dem.
Blogg:

SMB-bedrifter: Forbered dere på søknad om kontantstøtte!

31. mars 2020

Anne Taran Tjølsen , Partner, BDO Advokater |

 

Regjeringen har lagt frem forslag om en kontantstøtte rettet mot små og mellomstore bedrifter som har opplevd kraftig omsetningssvikt som følge av koronakrisen. Kontantstøtten skal brukes til dekning av faste og derfor uunngåelige kostnader som husleie, strøm, forsikringer, kommunale avgifter, regnskapstjenester mv. Det er nå det gjelder å forberede seg, og her er våre tips til hva du bør gjøre nå.

 

Forbered deg selv om alle detaljer ikke er kjent enda 

Ordningen er ikke ferdig utformet. Den vil bli presentert med mer detaljer førstkommende fredag (3. april), og den tekniske løsningen er varslet å være klar om 2-3 uker. Allerede nå er det god grunn til å forberede en søknad som kan sendes raskt etter at løsningen er på plass.  

 

Søknadsprosessen er digital, men vi forventer likevel dokumentasjonskrav 

Selve søknaden skal være digital, med en automatisert søknadsprosess i stor grad basert på tilgjengelige registerdata. Du må likevel være forberedt på å underbygge søknadene din med konkret informasjon om din virksomhet, og hvorfor du trenger kontantstøtte.

Regnskapet for mars måned bør derfor være a jour og årsregnskapet for 2019 bør trolig ferdigstilles så raskt som mulig dersom det lar seg gjøre. I tillegg vil ordningen bli underlagt etterfølgende kontroll, så du må være forberedt på å dokumentere at kontantstøtten faktisk har blitt brukt til å dekke de «uunngåelige» kostnadene. Her vil styret ha et særlig ansvar for at vilkårene i ordningen er fulgt.  

 

Hvordan kan du forberede deg? 

For at du raskt og effektivt skal kunne sende søknad om kontantstøtten når løsningen er på plass anbefaler vi at du sørger for følgende;    

  • En beskrivelse av virksomheten og hvordan koronakrisen har truffet driften 
  • En prognose for fremtiden; sannsynlig fremtidig inntjening basert på estimat 
  • Oversikt over faste kostnader 
  • Oppdatert saldobalanse pr 31.03.20 
  • Kontantstrømsanalyse/Likviditetsanalyse 
  • Styreprotokoll som dokumenterer behovet for kontantstøtte og beslutning om å søke 

 

Se mer om ordningen som ble presentert 27.mars her.

Trenger du bistand? Vi kan hjelpe deg. Kontakt ditt lokale BDO-kontor eller se hvordan vi kan hjelpe deg her.