Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å gi deg en mer personlig brukeropplevelse. Ved å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler. Vennligst les vår PERSONVERNERKLÆRING for mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du kan slette eller blokkere dem.
Blogg:

Utsatt frist for årsregnskapet

18. juni 2020

Jan Terje Kaaby , Senior Manager - Fagavdelingen |

Fristen for fastsettelse av årsregnskapet utsettes med to måneder i 2020. Årsregnskapet må sendes til Regnskapsregisteret senest en måned etter at det er fastsatt.

 

Årsregnskapsfristen utsettes med to måneder

Årsregnskap og årsberetning fastsettes av foretakets øverste organ. I aksjeselskaper og allmennaksjeselskaper er dette generalforsamlingen, mens det i andre foretaksformer kan være årsmøtet, selskapsmøtet, styret eller et annet organ.

Hovedregelen i regnskapsloven er at årsregnskapet skal fastsettes senest seks måneder etter regnskapsårets slutt. Det samme gjelder årsberetningen for foretak som har plikt til å utarbeide slik. 
Som en følge av koronapandemien, utsettes fristen for fastsettelse av årsregnskap og årsberetning med to måneder i 2020. For regnskapspliktige med kalenderåret som regnskapsår, innebærer dette at fristen for fastsettelse av årsregnskap og årsberetning for 2019 utsettes fra 30. juni 2020 til 31. august 2020.

 

Også utsatt frist for generalforsamling/årsmøte

I forbindelse med den utsatte fristen for fastsettelse av årsregnskap og årsberetning, utsettes også fristen for å avholde ordinær generalforsamling og ordinært årsmøte i aksjeselskaper, allmennaksjeselskaper, samvirkeforetak, borettslag, boligbyggelag og eierseksjonssameier.

For foretaksformer hvor lovgivningen ikke har særskilte frister for avholdelse av møte i foretakets øverste organ, er det tilstrekkelig med den utsatte fristen i regnskapsloven. Dette gjelder blant annet for ansvarlige selskaper (ANS og DA), enkeltpersonforetak og stiftelser.

 

Innsendelse senest en måned etter fastsettelse

Årsregnskap, sammen med eventuell årsberetning og revisjonsberetning, skal sendes inn til Regnskapsregisteret senest én måned etter fastsetting.

Årsregnskap og årsberetning for 2019 som fastsettes på aller siste frist 31. august 2020, må dermed sendes senest 30. september 2020.

 

Forsinkelsesgebyr fra 1. oktober

Hvis årsregnskap, årsberetning og revisjonsberetning for 2019 ikke er avsendt før 1. oktober 2020, påløper det et forsinkelsesgebyr. Også denne fristen er utsatt i forhold til opprinnelig frist, som var 1. august 2020.

 

Utsettelsen gjelder ikke for alle

Utsettelsen gjelder ikke for regnskapspliktige med omsettelige verdipapirer tatt opp til handel på et regulert marked (børsnoterte foretak).

Utsettelsen gjelder heller ikke for regnskapspliktige som er underlagt tilsyn av Finanstilsynet, herunder finansforetak, revisjonsforetak, regnskapsførerforetak, eiendomsmeglingsforetak, inkassoforetak og advokater som driver eiendomsmegling eller inkasso.

 

Ikrafttredelse 19. juni

Det forventes at lovene om utsatte frister blir vedtatt, sanksjonert og trer kraft.

Ved spørsmål rundt årsregnskapet kan du gjerne ta kontakt med ditt lokale BDO-kontor.

 

Lyst å holde deg oppdatert? Meld deg på vårt nyhetsbrev her.