Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å gi deg en mer personlig brukeropplevelse. Ved å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler. Vennligst les vår PERSONVERNERKLÆRING for mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du kan slette eller blokkere dem.
Blogg:

Vil tiltakspakken for reiselivet forhindre konkursras?

23. september 2020

 

Reiselivsnæringen har lenge etterlyst nye og tilpassede tiltak fra staten for å unngå en konkursbølge i bransjen. Regjeringen har nå kommet dem i møte og kunngjorde mandag flere tiltak som skal bidra til å bevare arbeidsplasser, omstilling og innovasjon i bransjen. Her gir vi deg en oversikt over hva tiltakene går ut på.

 

Ny kompensasjonsordning for reiselivet

Det opprettes en egen kompensasjonsordning for reiselivsbedrifter som opplever et stort omsetningsfall som følge av koronapandemien. Ordningen har store fellestrekk med den generelle kompensasjonsordningen som ble avviklet 1. september og skal bidra med likviditet.

Formålet med ordningen er å forhindre at ellers levedyktige bedrifter går konkurs som følge av korona og smitteverntiltakene. Ordningen skal gjelde fra september til og med desember. Staten vil dekke en andel av bedriftens faste kostnader tilsvarende den generelle kompensasjonsordningen.

Overnattingsbransjen, serveringsbransjen, formidlingsbransjen og deler av bransjene for passasjertransport og opplevelser vil bli omfattet av ordningen. Messe- og konferansearrangørene foreslås innlemmes også i ordningen.

Støtten skal utbetales som et engangsbeløp i januar 2021.

Det er satt av inntil 1 milliard til ordningen. Regjeringen vil nå gå i dialog med partene i arbeidslivet for å utforme detaljene i ordningen nærmere.

 

Omstillingsmidler til næringslivet

Tilskuddsordningen for utvikling og omstilling av reiselivet som forvaltes av Innovasjon Norge hadde søknadsfrist 15. september. Denne ordningen utvides nå ut året og det tilføres ytterligere 250 millioner.

Det er foreslått at også messe- og konferansearrangører skal omfattes og det vurderes om nye bedrifter skal kunne nyte godt av ordningen. Svalbard vil også bli omfattet av ordningen.

 

Tilskuddsordning i kommuner med ekstra smitteverntiltak

Det er presentert en egen ordning på 200 millioner kroner for å kompensere for lokale smitteverntiltak for bedrifter som har blitt særlig hardt rammet.

 

Investeringstilskudd

Det er satt av 80 millioner kroner til investeringstilskudd som forvaltes av Innovasjon Norge. Dette skal bidra til nødvendig omstilling og utvikling av reiselivsnæringen i distriktene.

 

Tiltak for å bidra til økt innovasjon

Det er satt av 40 millioner kroner til Sivas næringshage- og inkubasjonsprogram. Tiltaket skal hjelpe utsatte bedrifter over hele landet til å komme i gang igjen og skape flere arbeidsplasser.

 

Vil tiltakspakken hjelpe?

Det gjenstår å se om de foreslåtte tiltakene vil forhindre et konkursras. Reiselivsnæringen har varslet om likviditetsutfordringer. Når pengene fra den nye kompensasjonsordningen først utbetales i januar 2021, kan det være for sent.

Spørsmål? Ta gjerne kontakt med en av oss eller ditt lokale BDO-kontor.