Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å gi deg en mer personlig brukeropplevelse. Ved å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler. Vennligst les vår PERSONVERNERKLÆRING for mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du kan slette eller blokkere dem.
 • Permitteringer,
  omsorgs- og dagpenger

Tiltak permitteringer, omsorgs- og dagpenger


Tiltakene innebærer at staten tar en større del av regningen knyttet til permittering, omsorgslønn og sykepenger. Formålet er å redusere virksomhetenes lønnsutgifter og på denne måten bidra til å lette det totale kostnadstrykket. 

 

Hvem gjelder dette? 

Dette er tiltak som treffer alle virksomheter som ser seg nødt til å permittere ansatte, har ansatte som benytter omsorgspenger og/eller har ansatte med sykefravær. Når det kommer til permitteringer er det svært viktig at den enkelte virksomhet gjør konkrete vurderinger av behovet for permitteringer og hvilke utvalgskriterier som eventuelt skal legges til grunn. Tillitsvalgte bør inkluderes i disse vurderingene. 

 

Hva må jeg gjøre for å kunne nyttiggjøre meg av dette? 

Du må sørge for å varsle eventuelle permitteringer med riktig frist, og at varselet inneholder nødvendige opplysninger, herunder Informasjon om permitteringens årsak, varslingsdato, dato for iverksettelse og permitteringens lengde, navnet på den som blir permittert, og om det er hel eller delvis permittering. I tillegg må du varsle NAV om permitteringene, og informere om det er enighet mellom partene på arbeidsplassen om permitteringen, sen permitteres stillingsstørrelse, og når den permitterte ble ansatt i bedriften.   

 

Hvordan kan BDO hjelpe meg? 

BDO Advokater har god arbeidsrettslig kompetanse, og vil kunne veilede deg i alle spørsmål knyttet til ansatte og deres arbeidsforhold. Vi vil kunne bistå deg ved spørsmål knyttet til permitteringer, og vi vil kunne utarbeide permitteringsvarsler for deg.  

 

Vedtatte tiltak: 

(sist oppdatert 8.4.2020) 

Permittering 

 • Kravet til arbeidstidsreduksjon er redusert fra 50 % til 40 % for å få rett til dagpenger. 
 • Arbeidsgiverperioden er redusert fra 15 til 2 dager.   
 • Staten v/NAV dekker full lønn fra dag 3 til dag 20 av permittering. Det betyr at den ansatte får full lønn opp til 6G.  
 • Fra dag 21 og i inntil 26 uker mottas det dagpenger fra NAV med 80 % av lønn opp til 3 G og 62,4 % av lønn fra 3 til 6 G. 

 

Sykepenger 

 • Arbeidsgiverperioden for betaling av sykepenger knyttet til korona-pandemien reduseres fra 16 til 3 dager 
 • Selvstendig næringsdrivende og frilansere får sykepenger fra dag 4. 

 

Omsorgspenger 

 • Ordningen med omsorgspenger dobles fra 10 til 20 dager 
 • Arbeidsgiverperioden for betaling av omsorgspenger knyttet til korona-pandemien reduseres fra ti til tre dager. Fra dag tre dekker folketrygden all lønn opptil 6 G. 

 

Ta kontakt:

Spørsmål eller trenger du bistand? Se hvordan vi kan hjelpe deg med permitteringer og andre arbeidsrettslige forhold her.

 

Les også vår artikkel om sykepenger, omsorgspenger og permitteringer her.