1:

Sondre Ovnerud og Bjørn-Petter Finstad

Management Trainees, Oslo

Hvorfor søkte du jobb i BDO?

Gjennom hele studietiden min var jeg nysgjerrig på hvilke jobbmuligheter som fantes etter endt utdanning. Dette tilspisset seg naturligvis de to siste årene hvor jeg aktivt deltok på bedriftspresentasjoner og andre arrangementer med mulige arbeidsgivere. Mye ser likt ut, og det er vanskelig å skille de forskjellige selskapene. Derfor var møtet med personene bak alle firmalogoene med på å legge føringer for valg av arbeidsgiver. BDO skilte seg ut i positiv forstand, med en genuin interesse for studentene i tillegg til en jordnær og sympatisk fremtoning. I tillegg leverer BDO et bredt spekter av tjenester fordelt på fire tjenesteområder, og da jeg ble oppmerksom på at jeg kunne forsøke meg innen flere av BDOs avdelinger gjennom et Management Trainee-program, innså jeg at dette var en mulighet jeg måtte gripe. Og det har jeg ikke angret på en eneste dag.


 

Hvordan har din første tid i BDO vært?

Starten i BDO har vært veldig innholdsrik, og det hele ble kickstartet med 12 dager på Camp BDO som vi tilbragte i Kitzbuhel. Camp BDO er et fantastisk onboarding-program med intensiv kursing, hyggelige middager og sosiale happenings. Dagene skaper gode rammer slik at overgangen fra skolebenken til arbeidslivet føles trygg. Ja, og etter Camp BDO kom plutselig hverdagen. Etter kort tid hadde man både hilst på nye kolleger, fått fast plass på kontoret og begynt å jobbe. Kort oppsummert har jeg fått gleden av å møte – og jobbe sammen med – utrolig mange dyktige kolleger og kunder. Jeg har blitt utfordret faglig og fått påvirke min egen arbeidshverdag til å jobbe med de tingene jeg syns er mest spennende. Jeg visste at læringskurven kom til å være bratt, men etter litt refleksjon over tiden så langt, kan jeg trygt konkludere med at den kurven har vært enda brattere enn først antatt. Samtidig som jeg har fått utvikle meg både faglig og personlig har jeg også hatt det veldig gøy på jobb.


 

Hvordan er det å jobbe som Management Trainee?

En stilling som Management Trainee gir deg uante muligheter til å bygge din egen profil og utfordre deg selv både faglig og personlig. Management Trainee-programmet er lagt opp til at man starter i revisjon de første 7-8 mnd for å lære det grunnleggende, før man avslutter første året i regnskap. Deretter får man velge selv hvilke avdelinger man ønsker å være i innenfor våre rådgivningsavdelinger. Som oftest deler man andreåret i to og prøver ut to forskjellige avdelinger. Uavhengig av hvilket tjenesteområde eller avdeling man er i, er man samtidig - til enhver tid - involvert i interne prosjekter og prosesser på tvers av tjenesteområder. Interne prosjekter kan være alt fra å utarbeide spesifikke analyser, drive tilbudsprosesser eller jobbe overordnet med strategiske problemstillinger.

Fellesnevneren er at prosjektene ofte involverer toppledelsen og man blir eksponert for en del av virksomheten som er helt unik. Selve gulroten med programmet er dog at man får være «side-kick» for topplederne andre året. Det betyr i praksis at man følger Roger Telle-Hansen (leder for Stor-Oslo) den ene delen av året og Martin Aasen (adm. dir) det andre. Og om man ikke på daværende tidspunkt har blitt utfordret nok, kan man i hvert fall regne med at man blir det i disse rollene. Ettersom man er en slags «utstrakt arm» har man gjerne en form for prosjektleder-rolle i virksomhetskritiske prosjekter samtidig som man blir utfordret til å mene og reflektere i både lokale- og nasjonale ledergrupper. Det er inspirerende å se hvor seriøst arbeidet og meningene man har blir vektlagt og hvor stor innvirkning det har på ledelsens avgjørelser. Dette gjør at man i svært tidlig karriere blir eksponert mot problemstillinger som gir en forretningsforståelse man ikke er i nærheten av å oppdrive gjennom «vanlige» stillinger. I tillegg til å få en unik nærhet til ledelsen, prosesser og de ulike avdelingene – har man et stødig apparat rundt seg. Man blir fulgt tett opp av en Management Traineekoordinator og en mentor, i tillegg til fadder og personalansvarlig. Management Traineekoordinator følger blant annet opp arbeidsbelastning og arbeidsoppgaver, mens mentor følger opp faglig utvikling og valg som skal tas på veien. Med andre ord blir man veldig godt ivaretatt og alt ligger til rette for at du kan fokusere på å utvikle deg mest mulig til enhver tid. 

 

Hvilke utviklingsmuligheter har du i BDO?

Fordelen med å være ansatt i et kompetansehus som BDO er nettopp de mulighetene det gir deg. BDO har et bredt spekter av tjenesteområder med et mangfold av mennesker med ulik kompetanse som gjør at man har mulighet til å utvikle seg i den retningen man selv ønsker. Som trainee har man også det privilegiet at man har fått muligheten til å opparbeide seg et stort nettverk allerede etter endt Management Trainee-program, noe som også kommer positivt med. For utenom det er jo BDO også internasjonalt, så uavhengig av hvilken faglig retning man måtte ønske er det fullt mulig å dra på utveksling til et av de 167 landene vi er representert i.  

 

Hva er det beste med å jobbe i BDO?

I tillegg til de åpenbare hygienefaktorene som et godt arbeidsmiljø og en sterk kultur er det spesielt en ting jeg mener BDO skiller seg ut på; lytte til yngre medarbeidere. BDO som selskap er tydelig fra start av at de ønsker at ansatte med meninger eller interessefelt skal stikke hodet frem og utfordre etablerte arbeidsmetoder og rutiner. Dette gjør at man blir hørt og kontinuerlig får muligheter til å utvikle seg innenfor de rammene man selv syns er spennende. Dersom man tar imot utfordringer og leverer, vil man på et veldig tidlig stadium oppleve å få mer ansvar enn hva man kunne drømt om på forhånd. Organisasjonsstrukturen i selskapet er flat, og dersom man har en god idé er veien til ledelsen veldig kort. 
 

Sondre Ovnerud

 

Bjørn-Petter Finstad