1:

Anne Siri gikk fra brøkregning til robotprogrammering

Hawraz Suleiman, Manager Business Services |

15. oktober 2019

Matematikeren Anne Siri Fardal (25) ville ikke bare jobbe med tall. Nå programmerer hun roboter i BDO.

Da Anne Siri var nesten ferdig utdannet sivilingeniør i fysikk og matematikk ved NTNU, oppdaget hun en annonse om ledig jobb som utvikler i det nye robotics-teamet i BDO i Trondheim. Med en glødende interesse for teknologi som motivator, bestemte hun seg for å søke.

- Jeg visste ikke noe særlig om roboter, men jeg syntes det hørtes spennende ut. Jeg kom til intervju, fikk en case-oppgave, og den gikk jo egentlig ganske bra. Så fikk jeg jobb i BDO, forteller Anne Siri, som dermed kunne flytte bare noen steinkast fra studiestedet, til BDOs lokaler på Lerkendal. Ja, fra pulten sin ser hun faktisk rett bort på Gløshaugen der hun studerte.

 

KJENTE OMGIVELSER: Fra arbeidsplassen hos robotics-teamet BDO på Lerkendal i Trondheim er det ikke langt til Gløshaugen, der Anne Siri Fardal studerte matematikk og fysikk.

 

Fra sommeren 2019 er hun altså en del av robotics-teamet i BDO, som er en viktig del av alle de nye tjenestene for BDOs kunder. Robotics, eller Robotic Process Automation (RPA) som det strengt tatt heter, handler om å redusere tid brukt på oppgaver som ikke må utføres av mennesker. Ved å flytte gjentakende administrative oppgaver, som for eksempel uthenting av data og analyser, fra menneske til robot, kan bedrifter frigi verdifull tid og kapasitet. Det er med andre ord ikke noen vanlig matematiker-karriere den unge sørlendingen har valgt. 


Tall og teknologi

- Teknologi er det jeg vil jobbe med. Jeg har alltid likt å holde på med matte og tall, men jeg merket underveis i studiet hvor viktig teknologi er, og hvordan det faktisk lå tall bak teknologien. Jeg så ikke for meg en karriere hvor jeg dykker inn i ligninger, og da var dette en gyllen mulighet, sier Anne Siri.

Hun synes det er en stor, og betydningsfull forskjell, mellom studiene og arbeidet i BDO.

- Det går på det rent praktiske. På skolen var vi først og fremst opptatt av teori, mens det vi gjør her er mer praktisk. Kompetansen min brukes i det daglige og skaper verdi!

 

SKAPER VERDI: Anne Siri Fardal stortrives i samarbeidet med de andre hos BDO i Trondheim. Her sammen med Odin Munkhaugen, Manager i robotics-teamet hos BDO.

 

Sammen med de andre i BDOs robotics-team, har hun jobbet med oppdrag for BDO selv og et stadig økende antall kunder. Gjennom programmering av ulike roboter, ser hun at det hun gjør, har en stor effekt for virksomhetene.

 - Jeg lager prosesser på pc-en, som roboten deretter utfører. I korthet kan det være enkle prosesser som å klikke seg inn på nettsider, lese filer, sjekke at ting stemmer og finne informasjon - egentlig alt man gjør på en pc som ikke krever kreativitet, forklarer Anne Siri, som altså får være med på å bygge opp en helt ny satsing i BDO.

- Det er kjempegøy å være med på dette. Både det å bistå eksterne kunder og det å hjelpe kolleger. Jeg ser at de ser verdien av RPA, at de får tid til å gjøre mer kreative ting oppgaver. Og det er jo selve poenget med det vi gjør; å skape tid og rom i virksomheter til mer spennende arbeidsoppgaver og mer tid til kunder, understreker hun.

- I BDO har vi i de siste årene både bistått kunder i oppstart av RPA, og selv tatt i bruk RPA i regnskaps- og revisjonsarbeid. Automatisering av disse prosessene har gitt solide resultater med tanke på effektivisering og kvalitet. Bruk av RPA gir en klar konkurransefordel, mener Odin Munkhaugen, Manager i BDO Rådgivning og robotics-teamet.

 

Tror roboter vil skape jobber

For Anne Siri er det også interessant å jobbe sammen med alle de ulike tjenesteområdene og bransjesatsingene i BDO. Både revisjon, regnskap, advokattjenester og rådgivning for øvrig, er fagfelt hun lærer om. Dette er jo fag som enkelte har spådd til å bli robotenes offer, men Anne Siri har en helt annen oppfatning.

- Jeg tror mer på at innholdet i jobbene endrer seg. Det er også mange som mener at robotisering og digitalisering vil skape flere jobber i fremtida. Jeg stiller meg bak dem, for det er fortsatt viktig med god rådgivning. Og det er det bare mennesker som kan gjøre. Og når robotene tar over en del av de repetitive oppgavene, så kan vi jobbe enda mer kreativt.

Hun er spent på fremtida, men av helt andre grunner enn dommedagsprofetene.

 

Kjønnsbalanse viktig

- Jeg har lyst til å lære mye mer, og det får jeg heldigvis i denne jobben. Mye av måten vi jobber på i dag tror jeg kan forbedres ved hjelp av roboter, men også ved hjelp av annen teknologi. Spesielt kombinasjonen av maskinlæring og kunstig intelligens sammen med roboter, blir veldig spennende fremover.  

Verken i matematiker-miljøet eller i ulike teknologimiljø har det vært spesielt mange kvinner. Nå er det virkelig i ferd med å endre seg.

- Antall jenter var såpass høyt i min klasse, at jeg virkelig ikke følte jeg gikk et mannsdominert studium. Antall jenter ved NTNU generelt har tatt seg opp, og det er tidvis flertall av jenter ved enkelte studier nå. Det er så flott å se!

 

TID TIL Å VÆRE KREATIV: Roboter vil ikke fjerne behovet for mennesker, men gi mer tid til kreativt arbeid, mener Anne Siri Fardal. T.v. Brede Bjerke, regnskapskonsulent.

 

Kjønnsbalanse i utdanning og arbeidslivet er viktig, og teknologi blir viktig for alle. Flere samfunnssektorer vil gå gjennom store endringer, og jeg tror mange nå ser verdien av ny teknologi, fastslår Anne Siri, som på ingen måter bare sitter dypt inne i tall og koder på fritida si.

- Det beste med BDO er arbeidsmiljøet og folkene. Det er også en jordnær og sporty arbeidsplass, noe som gir meg muligheten for en helhet i hverdagen: Jeg er glad i å treffe venner og være aktiv, og det er det gode muligheter for når man jobber i BDO. 

 

Les mer om BDOs robotics-satsing her.
 

Loading...