• Byen der hjertet banker mørkeblått

Byen der hjertet banker mørkeblått

26. august 2019

Daglig leder i Viking må gjøre seg ferdig i et annet møte før han skal møte oss, så vi blir geleidet inn i et rom med panoramautsikt over SR-Bank Arena i mellomtiden. Anne Merete Vorpenes, regionleder for regnskap/Vest, slår seg umiddelbart til ro. Hun har vært her før.

På utsiden er den enorme stadion tom, det eneste tegnet til liv er en mann på en gressklippertraktor langt, langt der nede. Det er noe unaturlig med hele situasjonen. Et folketomt sted designet for tusenvis av oppspilte mennesker virker ekstra øde, en tribune kommer ikke til sin rett før den fylles av folk. Dette er et treffende bilde på myriadene av oppgaver Eirik Henningsen hanskes med bortimot 24/7 – å holde liv i en fotballklubb i Norsk elitedivisjon. 


Vikings frelser?

Døren fyker opp, Henningsen kommer inn, smiler, hilser, nagler oss fast til stolsetet med øynene og sier «Dette skal ikke bli et «Eirik-Henningsen-er-Vikings-frelser»-intervju, er det klinkende klart? Det jeg har fått til, har jeg fått til takket være to fabelaktige styrer og alle de flinke folkene rundt meg.» For noen sekunder siden var mannen mild og snill som politimester Bastians godlynte lillebror, men denne karakteren forsvinner som et telt av fuktig rispapir i en vinterstorm på Bjørnøya. Tilbake står en fyr som utmerket godt kunne gitt ordre i forsvaret eller avgjøre en økonomisk diskusjon i et styrerom, hvilket Henningsen faktisk også har gjort. Han får en stotrende bekreftelse, Bastian junior er tilbake på et blunk og praten kan starte. Om historie, oppgaver, utfordringer, fortid, nåtid og fremtid, om fotball og klubben som står hans hjerte aller nærmest.


Fotballkarriere som supporter 

«I motsetning til svært mange andre lederskikkelser i Norsk fotball har jeg ingen bakgrunn som fotballspiller.» Han tar seg i det. «Eller, det er strengt tatt ikke helt sant. Jeg spilte to kamper for Randaberg. I den ene kampen ble jeg utvist fordi jeg slo til en annen spiller, i den andre kampen brakk jeg foten. Siden har fotballkarrieren min vært som supporter. Viking, Randaberg og Leeds. Aller mest Viking.» Det kan selvsagt skyldes dialekten, men man kan ane en svak tremolo i stemmen hans når han sier klubbnavnet.

 

FRISKT MØTE: Eirik Henningsen fra Viking og Anne Merete Vorpenes i BDO tar gjerne en prat i garderoben om både fotball og tall.  


En heftig ilddåp

«Jeg var 8 år i forsvaret, så 14 år i finansbransjen. Viking var hele tiden godt plassert i hjertet. Da Økland sa opp våren 2015 fikk jeg to «nå-må-du-søke!!» tekstmeldinger, og gjorde det. Jeg overtok jobben 15 september. Ni dager senere møtte vi Sarpsborg i semifinalen. Flysetene til Oslo var kjøpt, hotellrommene booket. Alle trodde vi skulle vinne – vi tapte.    En heftigere ilddåp til lederrollen i en fotballklubb skal du lete etter. Vinteren gikk med til opprydding i økonomien; en fortid i finans gav tydelige signaler om at mye måtte gjøres. Staben måtte reduseres, å si opp mennesker som har jobbet for klubben de elsker i 18 år var bare trist. Det har vært begivenhetsrike år på mange måter; nedrykk, publikumssvikt, gleden over nye sponsorer i OBOS-ligaen, opprykk, publikums-tilstrømning. En fotballklubb er den mest uforutsigbare bedriften du kan lede. Hvis ikke hjertet ditt er med deg, går du fort tom.»

Rop fra gressmatta forteller at laget har begynt treningen. Eirik smiler, sesongstarten har vært formidabel.


Dønn solide støttespillere

«Gjennom alt dette har jeg blitt minnet på hva det viktigste i fotballen er – mennesker. Vi skal bety mest mulig for flest mulig, og dette må reflektere hvordan vi forholder oss til hver enkelt av folkene rundt oss. Samarbeidspartnere, spillere, ansatte, grasrottrenere, klubbene i nærområdet og innbyggerne i lokalsamfunnet, både for de som har alt og de som ikke har noen ting. Vi må rett og slett bli mer «loveable», sammen skal vi skape store øyeblikk. En fotballklubb er helt avhengige av lojalitet som varer, både i motgang og medgang. Dette må man gjøre seg fortjent til. Da kan vi ikke gå rundt å være høye og mørke. Samtidig må fokuset på det sportslige være absolutt, vi skal tilbake til toppen av elitedivisjonen, og klare dette med spillere vi i hovedsak rekrutterer fra lokalmiljøet. Og alt rundt oss» – han slår ut med armene – «må drives sunt, bra og med total oversikt over inntekter og utgifter. Skal vi få til alt dette, trenger vi dønn solide støttespillere. Og her er BDO en av de vi er mest avhengige av.»

 


Fra sponsor til regnskapsleverandør 

Anne Merete smiler, økonomisk ansvar er åpenbart en byrde hun er vant til å bære.

«BDO er en av sponsorene til Viking, og da det var snakk om en sponsortur meldte jeg meg. Jeg er veldig glad i fotball. I løpet av turen begynte jeg å tenke på hvorfor vi ikke var leverandør på regnskapssiden, og fikk til et møte. Mottagelsen var ganske lunken. Jeg gav meg ikke, og kom tilbake. Da sa det klikk, og vi ble enige om et samarbeid. Eirik er en fyr med en enestående egenskap til å tenke løsninger – du overlever ikke lenge i en slik jobb uten – og spurte om vi ikke ville ha med oss en økonomisk resurs som også kunne fotball. Det hørtes smart ut, og slik ble Vikings egen økonomileder Henning Johannessen en del av BDO- teamet. Det er han som har hovedansvaret for Viking, jeg er mer som en gallionsfigur.»

 

Spiller hverandre gode

Samarbeidet mellom BDO og Viking har rukket å bli et par år gammelt, lenge nok til at begge parter kan mene noe om det. Det virker svært lovende.

«Det første vi gjorde, var å gjøre regnskapet moderne. De hadde omtrent 60 ulike klubb-kasser som ble ført i Excel» – hun grøsser – «en nesten bunnløs kilde til potensielle feil. Dette fikk vi effektivisert, digitalisert og overført til realtime data. Hvert minutt vi kan spare klubben for, kan de bruke på det de egentlig skal konsentrere seg om – å prestere maks på matta. Vi spiller hverandre gode; at vi gjør en bra jobb for en så synlig kunde som Viking, er en super referanse å ha med seg.» 


Kjærlighet til klubben og fotballen

«Og i sentrum står kjærligheten til klubben og fotballen, sier Eirik. «BDO gir oss muligheten til å fokusere fullt på dette. Fotball lar deg komme ut av et skall, du kan være alt du er. Det er ekstremt frigjørende. Å se laget i ditt hjerte vinne en viktig kamp, er nesten like stort som å få barn. Og laget i våre hjerte heter Viking.»
«Bortsett fra da Molde kommer på besøk,» innrømmer Anne Merete. «Da sliter jeg. Molde er hjembyen min; jeg er fremdeles skapmoldenser.»