• Kunsten å se det som er i ferd med å skje

Kunsten å se det som er i ferd med å skje

16. april 2019

- Jeg er 48 år gammel, sier Bjarne Lie, og i min levetid har det blitt dobbelt så mange mennesker på jorden. Han kikker ettertenksomt ut av vinduet, på utsiden er rådhusplassen i Oslo full av folk som triller barnevogner, skater, sykler og småfryser i litt for tynne jakker.

Kong Vinter er gammel, våren seirer på alle fronter. For Bjarne passer både beliggenheten og utsikten bra; i historisk sammenheng er det bare sekunder siden plassen var proppfull av biler og tog. Bjarne Lie, Managing Partner i Europas største investeringsfirma innen e-handel er nemlig selve personifiseringen av børs og katedral – i utgangspunktet var det historiker han skulle bli. Det andre har bare ballet på seg etter hvert.

 

Gulliver og lilleputtene 

Tid er bokstavelig talt penger i et investeringsselskap, Bjarne fortsetter i sømløst driv. - Jeg endte opp med å ta juss og historie samtidig, og spurte etter hvert et par av professorene mine om å skaffe meg en jobb i utlandet. Jeg havnet i et gammelt kloster i Firenze som vitenskapelig assistent, hvor jeg forsket på europeisk integrasjon etter krigen. Jeg ble der fra 93´til 95´, og var eneste nordmann på laget da Norge bestemte seg for å ikke bli med i EU. Resultatet ble en blekke på 300 sider jeg kalte ”Gulliver among Lilleputians, a history of the European Free Trade Assosiation”. Den handler om Englands inntreden i EU, og jeg er usikker på om den noen gang ble lest. Den er uansett et morsomt bakteppe til dagens Brexit, selv om jeg er alene om å ha det.

 

Her kan du melde deg på Risikokonferansen 2019.

 

Gründer-rockestjerne

- Jeg skulle egentlig hjem for å skrive om Norges forhold til Europa etter krigen, men bestemte meg for at jeg var ferdig med å forske. Så jeg hoppet av. Det ble jobb som politisk risikoanalytiker for et lite oljeselskap i London, en master i Business i USA, og så tilbake til London igjen til jobb i McKinsey. Jeg oppdaget raskt at de morsomste menneskene jobbet utenfor systemet på den tiden, så da hoppet jeg av der også. Jeg startet et softwareselskap med en venn, og fikk inn 150 millioner kroner i egenkapital. Vi var litt gründer-rockestjerne en stund. Alt gikk på skinner – før alt gikk i bakken. Et smertelig nederlag. Men sunt.”

Bjarne tar en pause.

 

Å investere i trender

- Så var det hjem igjen. Og Verdane. Navnet er hentet fra norrøn mytologi, Verdande er en av de tre Nornene som sitter ved Yggdrasils røtter og spinner skjebnetråder. Verdande spinner det som er i ferd med å bli; et svært presist bilde på kjernen i det vi driver med. Vi er ikke på utkikk bare etter gode selskaper – vi er på utkikk etter godt posisjonerte selskaper innenfor spennende trender. EasyPark er et godt eksempel. Trenden viste oss at mynter og bankkort var i ferd med å miste sin relevans som betalingsmiddel, samtidig som mobiltelefonen ble tillagt stadig større og viktigere rolle. I dag har EasyPark-appen fire millioner aktive brukere, som er over 10 ganger så mange som da vi først investerte, og benyttes 3 ganger i sekundet over hele Europa. Å investere i trender krever et langt blikk fremover; våre fond har levetid på opp til 14 år.

 

Endring skaper muligheter

Tiden er i ferd med å løpe ut, men vi klarer å smyge inn et spørsmål om Bjarnes syn på fremtiden. Med en norrøn guddom på laget har han sikkert ett og annet å komme med.

- Verden vil forandre seg; det er bare å innse. En klode som er 2 eller 3 grader varmere vil være en annen klode enn den vi har i dag. Fokus på miljø og bærekraft vil bare øke; allerede nå er det svært mange spennende bevegelser på området. Business vil tilpasses en ny virkelighet, nye behov og nye krav. Endring vil alltid skape muligheter – du må bare evne å se dem og våge å agere.

Her kan du melde deg på Risikokonferansen 2019.