• Troen på et molekyl
    - og godt samarbeid

Troen på et molekyl og godt samarbeid

28. februar 2020

Charlotte Fast jobber i legemiddelindustrien, en bransje hvor det kreves fremtidstro, stayer-evne og ubegripelige ressurser for å lykkes. Som HR-lead i det danske datterselskapet til AstraZeneca har hun ansvar på tvers av flere landegrenser på én gang, og får god hjelp av Marie Johnsrud fra BDO til å sørge for at de ansatte i selskapets norske avdeling får lønn og HR-rådgivning. Total oversikt over regnskap, tall og IT-systemer er selvsagt avgjørende, men en like viktig suksessfaktor i samarbeidet er en tett og god personlig relasjon.
 

Det er ekte sommer i København, og Marie pakker fornøyd jakken ned i bagen sin. Bare noen få titalls mil nordover har sommeren 2019 foreløpig bare gitt oss en kald skulder. Charlotte Fast møter oss i døren. Gjensynsgleden mellom Marie og Charlotte er åpenbar, teknologien sørger for at kontakten ofte blir digital. Praten går lett, sommeren venter like om hjørnet, ferieplaner deles.

 

Charlotte Fast i AstraZeneca forteller om samarbeidet med BDO.

 

Verdien av jobben

«Jeg har jobbet her i 10 år,» forteller Charlotte, «men mange kolleger har vært her lenger. Dette er en jobb som er viktig, vi ser effekten av medisinene selskapet produserer. Alle har en slektning eller bekjent som er rammet av en alvorlig sykdom eller lidelse, og legemidler kan helbrede og lindre. Virksomheten krever uhorvelige ressurser, både økonomisk og tidsmessig. Summen det koster å utvikle et preparat måles i milliarder, og antall år det tar fra vi får patent på et molekyl til det er på markedet kan bli tosifret. Testene det skal gjennom er ekstremt grundige og omfattende, og slik skal det selvsagt være. Når det kommer i hyllene skal det betale for alle forskningsprosjektene som ikke blir noe av, og gjøre det i løpet av noen år. I Danmark varer patenter i 18 år, etter det kan hvem som helst produsere preparatet. Å lene seg tilbake og nyte suksessen er ikke et tema.»

 

En seig begynnelse

«Jeg startet her i 2009» fortsetter hun, «og i de neste årene pekte pilen nedover. Patenter gikk ut på dato, få nye kom til. Belastningen av dette kan vanskelig beskrives. Økonomisk er det ekstremt tøft, selvsagt, men det strekker seg langt ut over det. For en forsker krever dette uhorvelige mengder pågangsmot. Og når de først finner et molekyl de tror på, er det svært ofte det ikke blir noe av. Heldigvis endret selskapet fokus for noen år siden, og siden den gang er det investert ytterligere milliarder av dollar i forskning, så nå går det fremover igjen. Vi er store innen kreftmedisin og behandling av luftveislidelser, hjerte-, nyre- og karsykdommer og diabetes. Det var et etterlengtet turningpoint.»


Allsidig ansvar på kryss og tvers

«Og midt oppe i det hele er jeg HR-ansvarlig for det danske datterselskapet, og jeg har også ansvar for lønn og HR-administrasjon i Norge. Og det var slik jeg traff Marie.»

De smiler til hverandre.

«Vi startet med å kjøre lønn for AstraZeneca i 2011,» sier Marie. «De første årene ble oppdraget formidlet via et selskap som ønsket at vi skulle kjøre all dialog gjennom dem. Løsningen fungerte ikke optimalt for denne kunden. For å kunne utvikle og forbedre samarbeidet ønsket vi å velge en løsning som gav muligheten for direkte kommunikasjon og mer rådgivning. Tre år senere overtok vi jobben selv. Samarbeidet har blitt bedre og bedre og relasjonen til Charlotte betyr mye.» 

Charlotte nikker enig. 

 

God kommunikasjon – en ikke målbar ressurs

«Oppdraget følger et fastsatt spor,» forklarer hun. 

«AstraZeneca laster opp en del lønnsinput automatisk i BDOs lønnsportal, og noe må jeg laste opp manuelt. Det kan være alt fra reiseregninger, nyansatte, fravær, permisjon, salgsbonuser og så videre. Alt som påvirker lønnsbehandlingen må leveres til BDO og Marie. Dette må gjøres innen en avtalt deadline, hver måned. Så laster Marie ned dataene, og avstemmer mot forrige måned. En oversiktlig jobb, på papiret.»

«Men alt går sjelden i henhold til papiret,» repliserer Marie. «Og det er der den personlige relasjonen blir en viktig faktor. Det er gull verdt. Å kunne snakke sammen, personlig og direkte, er ekstremt viktig for en god prosess. Dukker det opp noe uforutsett, for eksempel hastesaker, endringer fra myndighetene eller rapporter som AstraZeneca må ha raskt, løser vi det med godt samarbeid, gjensidig respekt og smarte løsninger. Årsak er ikke en del av ligningen. Alt handler om løsningen.»

«Tidligere jobbet jeg med karameller, tyrkisk pepper og lakris,» avslutter Charlotte. «Da var jeg med på å spre glede. Nå er jeg med på å spre håp, og det er noe helt annet. Og samarbeid med personer som Marie er med på å gjøre dette mulig.»

 

Du kan lese om BDO`s lønnstjenester her og HR- og personaltjenester her.