Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å gi deg en mer personlig brukeropplevelse. Ved å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler. Vennligst les vår PERSONVERNERKLÆRING for mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du kan slette eller blokkere dem.
  • Grensejusteringer

Grensejusteringer

I forbindelse med kommunereformen vil det bli foretatt grensejusteringer i en del kommuner.

Erfaringene viser at kan være krevende å finne gode løsninger på alle områder som blir berørte av dette.

For eksempel vil brukere av barnehager, skoler og institusjoner bli berørt og kommunene må bli enige om delingen av teknisk infrastruktur knyttet til vei, vann og kloakk. Det samme gjelder overføringen av et antall ansatte, med deres pensjonsforhold, personlige ordninger mm.

I forbindelse med prosessen knyttet til grensejustering er det første som kommunene må avklare om endringen skal defineres som en mindre grensejustering eller en mer omfattende kommunedeling.

Inndelingsloven gir nokså ulike retningslinjer for hvordan justering og deling skal gjennomføres. Forskjellen kan også ha stor økonomisk betydning siden påvirker de statlige overføringene.

Like viktig og vanskelig som å overføre ansatte og pensjonsavtaler, er det å finne en god løsning på hvordan verdier og gjeld skal fordeles. Inndelingsloven sier at kommunene skal finne en løsning, men hverken loven eller departementet gir klare føringer. Det kan være vanskelig å avklare riktig verdi på kommunal eiendom. Om verdivurdering baseres på restgjeld, bokført verdi, teknisk verdi eller takst må kommunene bli enige om. Dette er noen eksempler på problemstillinger den avgivende kommunen må finne løsninger på. BDO har kompetanse til å støtte kommunene i dette kompliserte arbeidet.

Loading...