Blogg: Hackerne tar ikke ferie – slik sikrer du deg i sommer

Sommeren er her og det betyr at ferien er rett rundt hjørnet. Mens vi nyter sol, strand og ferie, er det høysesong for cyberkriminelle. 

Mange av oss senker skuldrene og bruker i økt grad mobil eller nettbrett til å lese e-poster og håndtere virksomhetsrelatert informasjon. Det gjør oss til et lettere bytte for ondsinnede aktører. I tillegg ser vi en økning i bruken av kunstig intelligens (AI) i cyberangrep, noe som gjør truslene enda mer sofistikerte og vanskelige å oppdage. 

Her er noen viktige tips du kan pakke med deg i kofferten for å sikre deg mot cyberangrep denne sommeren:
 

1. Hold programvaren oppdatert

Selv om du er på ferie, bør ikke de digitale enhetene dine få fri fra sikkerhetsoppdateringer. Sørg for at både programvare og operativsystemer er oppdatert til siste versjon før du reiser. De fleste angrep utnytter kjente sårbarheter. Ved å holde systemene oppdatert, reduserer du risikoen betraktelig.
 

2. Begrens administratorrettigheter

Unngå å gi sluttbrukere unødvendige administratorrettigheter. Ett vellykket angrep mot en administratorkonto kan medføre at angriperen får alle tilganger og rettigheter til kritisk informasjon og applikasjoner. Sørg også for at pålogging krever flerfaktor-autentisering (MFA), slik at det blir vanskeligere for uvedkommende å få tilgang.
 

3. Pass på dine digitale enheter

Oppbevar ikke digitalt utstyr og sensitiv informasjon ubevoktet, lås de inn når du går fra hotellrommet. Unngå å koble til ukjente enheter som minnepinner, printere, powerbanker og ladere, da disse kan stjele informasjon. Minimer bruk av lokasjonsdata i apper og på sosiale medier for å forhindre misbruk og sporing.
 

4. Vær forsiktig med offentlig WiFi

Usikrede WiFi-nettverk på flyplasser, hotell og andre offentlige steder er en sikkerhetsrisiko. Bruk mobilnettverket ditt til å dele internett i stedet, og sørg for at VPN er aktivert når du kobler deg på virksomhetens e-post eller systemer. Dette gir et ekstra lag med beskyttelse mot avlytting og andre angrep.
 

5. Øk bevisstheten rundt AI-drevne nettfiskeangrep

Nettfiske, og spesielt spear-phishing (målrettede angrep mot individer, organisasjoner eller virksomheter), blir stadig mer sofistikert med inntoget av AI-teknologi. Cyberkriminelle bruker nå AI til å lage troverdige, skreddersydde meldinger som er vanskelige å avsløre som falske. AI kan analysere store mengder data for å bygge nøyaktige profiler av enkeltpersoner, noe som øker sannsynligheten for at angrepene lykkes. For å beskytte deg mot slike angrep, dobbeltsjekk alltid mistenkelige meldinger, spesielt hvis de ber om personlig informasjon eller pengeoverføringer. Bruk kjente kontaktkanaler for å verifisere avsenderen.
 

6. Jobb med sikkerhetskultur hele året

En sterk sikkerhetskultur er ditt beste forsvar mot cybertrusler. Tren de ansatte regelmessig på å gjenkjenne phishing-forsøk og andre typer svindel. Kjør bevissthetskampanjer og simulerte angrep for å holde alle skjerpet. Oppmuntre til en kultur der det er lett å rapportere mistenkelige e-poster og aktiviteter.
 

Ved å ta disse enkle, men effektive tiltakene, kan du redusere risikoen for cyberangrep betydelig, selv når du nyter ferien. Husk at godt sikkerhetsarbeid starter med bevissthet rundt de truslene som kan ramme deg og din virksomhet, spesielt med dagens avanserte AI-teknologi. Med rett forberedelse kan du gå sommeren i møte med ro i sjelen, vel vitende om at du har gjort det du kan for å beskytte deg mot digitale farer.

Les også: