Blogg: Passord - nøklene som beskytter våre digitale liv

123456, 12345678, Qwerty - Hva har disse tre sammensetningene til felles utover at de enkelte elementene er plassert sekvensielt på tastaturet ditt? Dessverre representerer de også de vanligste passordene i 2023.

Når man blir konfrontert med slike fakta er det heller ikke overraskende at det er vi mennesker som er det svakeste leddet når det kommer til vår egen digitale sikkerhet. Vi bruker de samme enkle passordene, og vi bruker de overalt. Kanskje trykker vi til og med på en phishinglenke og gir det ubetenksomt fra oss?

De vanligste passordene hackes umiddelbart

Ved å gjøre det enkelt for oss selv å huske passordene våre, gjør vi det samtidig svært enkelt for hackere. 

I 2022 ble det bevist at 96 prosent av de vanligste passordene kan bli hacket på mindre enn ett sekund. Det kan derfor argumenteres for at hackere ikke lenger bryter seg inn, men heller logger seg inn.

For å øke bevisstheten rundt viktigheten av å praktisere god passordhygiene er "Passorddagen" etablert som en årlig markering. Dette er en påminnelse om at passord er blant de første forsvarsbarrierene mot cyberkriminalitet og at de derfor må behandles med den viktigheten de fortjener. 

Hvordan kan vi, enklest mulig, praktisere god passordhygiene samtidig som vi opprettholder kontrollen over den voksende mengden av personlige kontoer?

Lag sterke passord: Lag lange og gode passord som oppfyller krav og anbefalinger til passord. En effektiv tilnærming er å bruke setninger eller fraser som passord. Setninger er enklere å huske enn vilkårlige kombinasjoner av tall, bokstaver og spesialtegn, og består naturlig av den nødvendige kompleksiteten vi trenger for å lage robuste passord.

Aktiver to-trinns bekreftelse: Totrinnsbekreftelse er et ekstra sikkerhetsnivå for innlogging der du logger inn med passord og en kode du får tilsendt.

Bruk unike passord: Unngå å bruke det samme passordet på flere tjenester, da dette kan øke risikoen for at flere av dine kontoer blir hacket hvis passordet kommer på avveie. Du kan enkelt holde oversikt over egne passord ved bruk av ulike passord-administrator tjenester.

Bytt passord ved behov: Dersom du mistenker at passordet ditt har kommet på avveie er det viktig å bytte dette. Dette kan du trygt sjekke HER

La oss, sammen, dedikere noen få minutter av dagen i dag til å styrke passordene våre. Et par enkle grep kan gjøre en betydningsfull forskjell for deg og din virksomhet sin digitale sikkerhet.