Forlot Polen for kjærligheten i Nord-Norge

Forlot Polen for kjærligheten i Nord-Norge


Født og oppvokst i Polen, begynte Jakob sin studiereise med juss og rettsvitenskap. Han jobbet som advokatassistent i flere år og hadde en lovende karriere i vente. Det var imidlertid et skjebnefylt møte med hans nåværende kone som endret retningen hans fullstendig. 
 

- Da jeg møtte Lise snudde livet mitt 180 grader, sier Jakob med et smil. 

Etter flere år i avstandsforhold tok Jakob det dristige valget om å forlate Polen og følge hjertet sitt til Norge.

- Jeg må innrømme at det var litt av en reise. Takket være Lise klarte jeg å beherske språket i løpet av kort tid, samtidig som hun var "læreren" min i alt av norsk kultur, skikk og bruk, tradisjoner og den nord-norske dialekta, sier Jakob.


Bilde: Jakob tar en nærmere kikk på laksen i merdene, sammen med Marianne Aag i Salten Aqua.

 

- Jeg kom til Norge med en innstilling om at her skal jeg bo resten av livet. Det var ganske åpenbart at det var jeg som måtte assimilere meg på en best mulig måte – og hva er da bedre enn å lære meg å gå på langrennsski, fiske og spise ribbe til jul? sier Jakob spøkefullt.

- Det å lære seg et nytt språk og komme inn i en ny kultur er fantastisk givende og det har gjort meg til en rikere person, jeg liker å tenke at jeg bidrar til begge kulturer og deres tradisjoner. Det er to land jeg føler meg stolt over å være en del av.

Kombinerte deltidsjobber, studier og språkopplæring

Etter ankomsten til Norge i januar 2016, startet Jakob en ny reise som innebar deltidsjobber, inkludert arbeid som barnehageassistent, samt intensiv språkopplæring for å kunne integrere seg i det norske samfunnet. Samtidig begynte han å utforske mulighetene for å videreføre karrieren innen juss og rettsvitenskap i Norge.

- Det var en utfordrende prosess, for norsk lov og regelverk er veldig ulikt det jeg var vant til fra Polen, sier han. 

Jakob vurderte nøye alternativene og bestemte seg til slutt for å begynne på siviløkonomstudiet ved NORD Universitet i 2017. Dette var et tøft valg som krevde mye selvrefleksjon, men Jakob tok utfordringen på strak arm.

- Jeg synes det er spennende å lære seg noe nytt og møte på nye utfordringer, sier han. 


Nysgjerrighet som drivkraft

I tillegg til siviløkonomstudiet, startet Jakob også studieretningen for havbruksdrift og ledelse i 2018. De neste tre årene kombinerte han disse to studiene med deltidsjobber. 

- Havbruksdrift syntes jeg virket kjempespennende og ga meg en bransjekunnskap som jeg virkelig ønsket meg, men det var tøft og krevde mye jobb. Jeg mener at målsettinger er nøkkelen til en givende tilværelse, enten det er kortsiktige eller langsiktige mål. For meg handler det ikke bare om personlig utvikling, men også om å bidra til fellesskapet, sier Jakob engasjert. 

 

Kundene som inspirasjon

I BDO finner Jakob spenning og utfordringer i arbeidet, spesielt i samarbeidet med interessante kunder som driver det norske samfunnet fremover. 

- Jeg ser på kundene som inspirasjon og oppmuntring til å holde tritt med utviklingen. Det gjør at jeg gleder meg til å gå på jobb, sier Jakob.

Han trekker også frem arbeidsmiljøet ved kontoret i BDO Bodø som betydningsfullt. Her føler han seg sett og verdsatt, noe som gir ham selvtillit og mot til å utforske det som rører seg. 

- I BDO møter jeg åpne og genuint interesserte mennesker som gir meg en følelse av tilhørighet. Det hjelper meg gjennom de mest utfordrende arbeidsdagene og gir meg trygghet til å være meg selv, sier han. Bilde:  Jakob og Marianne foran skjermene i kontrollrommet til Salten Aqua.

 

Kontorleder og partner i Bodø, Marius Christoffer Storvik er mektig imponert over Jakob. Han mener Jakob innehar noe helt spesielt. 

- Jakob har så mange lag at selv løken er misunnelig. Høflig, dyktig og nysgjerrig på kundene og kollegaene rundt seg. Han betyr mye for trivselen på kontoret, sier Marius. Bilde: Marius Christoffer Storvik

 

Mål om å bli statsautorisert revisor i BDO

Jakob trives med å være aktiv, reise, lese bøker og utforske nye interesser. 

- Jeg brenner for selvutvikling, og ser det som en måte å gi mest mulig tilbake til fellesskapet, både i BDO og samfunnet ellers. 

Jakobs fremtidsambisjoner er klare. Han har startet en mastergrad i regnskap og revisjon for å styrke sin kunnskap innen revisjonsfaget og forbedre kundeopplevelsen. 

- Målet er å bli statsautorisert revisor etter fullført studium, og jeg gleder meg til fortsettelsen.. Støtten og veiledningen jeg får fra de andre på Bodø-kontoret gjorde at vi fant en god løsning for begge parter: jeg kan fortsette min reise og tilfredsstille min nysgjerrighet, samt forsterke BDO.

Kjærlighet og nysgjerrighet er viktige nøkler til suksess, og Jakob har dem begge i rikelige monn.