Blogg: Kvotereglene: Dette kan du ta med deg hjem fra utlandet

Er du en av dem som trosser kronekursen og tar en utenlandsferie i sommer? Da kan det være nyttig med denne påminnelsen om hva og hvor mye du kan ta med deg hjem. 

Ferien nærmer seg og mange legger turen til det store utland, selv om det ser ut til å bli en dyrere fornøyelse enn i fjor. Da er det greit å vite hvilke regler som gjelder, slik at du slipper overraskelser ved grensepasseringen.

 

Visste du at det er forskjell om reisen varer under 24 timer?

Dersom du har vært utenfor Norges grenser i mer enn 24 timer kan du ta med deg varer for inntil 6000 NOK uten å måtte betale toll og avgifter for det du har kjøpt. Har utenlandsturen vart i mindre enn 24 timer, reduseres grensen til 3000 NOK. Summen skal inkludere eventuelt medbrakt kvote. Hvis planen var å gå for de aller dyreste flaskene med champagne, kan du bli nødt til å gjøre en forenklet fortolling ved grensepassering på vei hjem igjen.

 

Alkohol- og tobakkskvote

Du kan ta med deg en avgiftsfri kvote med alkohol og tobakk når du har vært i utlandet.

Skal du handle tax-free-varer, for eksempel på flyplassen, må du ha vært ute av landet i minst 24 timer. Det betyr at en jobbreise opp og ned til Brussel i løpet av én dag, ikke kvalifiserer til å kjøpe med deg kvote på Gardermoen.

Forskjellen ligger i avgiftene. Kjøper du vin på Systembolaget i Strømstad i forbindelse med en handletur, er disse varene belagt med svenske avgifter, og lovlig å ta med over grensen innenfor kvoten. Tax-free-varer på for eksempel båter og flyplasser, er nettopp det; tax-free, altså avgiftsfri. Da er kriteriet for å ta varene med over grensen at du har oppholdt deg i utlandet i minimum 24 timer. Starter familien ferien med å ta ferja fra Sandefjord til Strømstad, har du ikke lov til å kjøpe tax-free-varer om bord om planen er å kjøre direkte fra Strømstad og inn i Norge.

 

Fra 1. januar 2023 endret tobakkskvoten seg for reisende som er folkeregistrert bostedsadresse i Norge.

Kvoten ser nå slik ut:

 • 1 liter brennevin, 1,5 liter vin (2 flasker) og 2 liter øl, også sterkøl, (6 x 0,33 l), 100 sigaretter eller 125 gram andre tobakksvarer for eksempel snus og i tillegg 100 blad sigarettpapir
  eller

 • 3 liter vin (4 flasker) og 2 liter øl, 100 sigaretter eller 125 gram andre tobakksvarer for eksempel snus og i tillegg 100 blad sigarettpapir
  eller

 • 5 liter øl (15 x 0,33 l), 100 sigaretter eller 125 gram andre tobakksvarer for eksempel snus og i tillegg 100 blad sigarettpapir

 

Du kan handle mer enn kvoten hvis du fortoller – bruk gjerne Kvoteappen

Det er fullt mulig å handle med seg mer enn kvoten, men da må du fortolle inn det som overstiger kvoten, enten ved å kjøre eller gå på rød sone ved grensepassering, eller enda enklere, ved å bruke KvoteAppen til Tolletaten. Det er ikke mulig å handle utover kvoten på taxfree ved ankomst til norske flyplasser.

Med KvoteAppen kan du regne ut kvoten. Du kan også raskt og enkelt fortolle alkohol og tobakk. Hvis du vil ta med deg mer enn kvoten, kan du fortolle alkohol og tobakk direkte i appen. Når du har fortollet i appen, kan du gå på grønt. Du kan også benytte KvoteAppen før du passerer ubetjente grenseoverganger, enten du ankommer Norge med fly, båt, tog eller bil.

 

Restriksjoner og regler

Det er ikke bare alkohol og tobakk det er regler for. Visste du for eksempel at du ikke har lov til å ta med deg poteter inn til Norge?

Andre restriksjoner er: 

 • inntil 10 kilo kjøtt, kjøttvarer, ost og forvarer (gjelder ikke hunde- og kattefor, kun annen forvarer)

 • inntil 10 kilo frukt, bær og grønnsaker

 • inntil 25 stykk avskårne blomster

 • inntil 3 kilo blomsterløk og blomsterknoller

 • inntil 5 stykk potteplanter (stueplanter) fra europeiske land

 • inntil 50 porsjonspakninger med frø

Barn kan kun ta med seg mineralvann, og sjokolade- og sukkervarer avgiftsfritt. Dersom de skal ta med seg andre matvarer avgiftsfritt, må de være fylt 12 år. Skal du ha med deg for eksempel dyr eller medisiner på utenlandsreisen, må du passe på å ha papirene i orden før du drar fra Norge.

 

Ha en riktig god sommer!