Regjeringen har i dag, 15. mai, lagt frem revidert nasjonalbudsjett for 2025. Som ventet var det få endringer knyttet til skatt og avgift. Verdt å merke seg er imidlertid at regjeringen tydelig signaliserer at fritaksmetoden og aksjonærmodellen vil bestå uendret.
Vil du se opptak av vårt direktesendte webinar - registrer deg her.
Fritaksmetoden – 3 % regelen består
Bakgrunn
Ved behandling av Prop. 1 LS (2023-2024) fattet Stortinget følgende anmodningsvedtak:
«Stortinget ber regjeringen utrede nivået på treprosentregelen i fritaksmetoden, jf. Skatteutvalget».
I omtalen av anmodningsvedtaket i Meld. St. 4 (2024–2025) fremgår det at regjeringen vil følge opp dette vedtaket og komme tilbake til Stortinget med en vurdering i Revidert nasjonalbudsjett for 2025.
Gjeldende rett
Fritaksmetoden innebærer at aksjeselskap mv. som hovedregel er fritatt for skatt på aksjeutbytte og aksjegevinster. Gjennom disse reglene unngås såkalt kjedebeskatning ved at overskudd blir skattlagt flere ganger i selskapssektoren. Til gjengjeld gis det ikke rett til fradrag for tap ved realisasjon av aksjer.
Den såkalte «treprosentregelen» gjør unntak fra hovedregelen om skattefritak. Dette innebærer at selv om inntekten er omfattet av fritaksmetoden, skal likevel 3 % av aksjeutbytte regnes som skattepliktig inntekt for selskap som mottar utbytte. Det betyr at utbytte skal inntektsføres og skattlegges hos det mottakende selskap med en effektiv skattesats på 0,66 % (22 % skatt av 3 % av utbytte). Formålet med treprosentregelen er å reversere fradrag som har blitt gitt for kostnader som ellers er knyttet til skattefrie inntekter på en sjablonmessig måte.
Treprosentregelen omfatter ikke gevinster på aksjer og kommer heller ikke til anvendelse på utbytte mellom selskap i samme skattekonsern (hvor det er mer enn 90 pst. eier- og stemmeandel).
I Skatteutvalgets utredning NOU 2022:20 Et helhetlig skattesystem ble fritaksmetoden drøftet og det ble foreslått at også gevinster på aksjer skulle omfattes. Utvalget foreslo også å øke inntektsføringen fra 3 % til 5 %.
Vurderinger
Departementet fastslår at dagens regler innebærer at gevinster og utbytte blir behandlet ulikt innenfor fritaksmetoden og at hensynet til nøytralitet og sammenheng i regelverket kan tilsi at aksjegevinster mv. under fritaksmetoden blir skattlagt på samme måte som utbytte. Departementet fremholder derfor at det på prinsipielt grunnlag er riktig å inkludere gevinster i treprosentregelen.
På den andre siden fremholder departementet at det også er hensyn som taler mot en slik likebehandling. Gevinster ble innført som unntak fra treposentregelen i 2012 bla. under henvisning til administrative forenklinger, manglende treffsikkerhet, usikker kvalitet på inngangsverdier som er registrert i Aksjonærregisteret og hensynet til konserninterne omorganiseringer. Etter departementets oppfatning er det de samme hensyn som gjør seg gjeldende i dag, og som således taler mot at gevinster blir inkludert under treprosentregelen. Departementet legger derfor til grunn at inkludering av gevinster i treprosentregelen vil øke administrative utfordringer og kostnader både for en del skattepliktige og for Skatteetaten. Hensynet til et enkelt og praktiserbart regelverk taler derfor mot å inkludere gevinster. Hensynet til å legge til rette for formålstjenlige selskapsstrukturer og eiersammensetninger taler også mot å inkludere gevinster.
Departementet viser også til at treprosentregelen er en sjablonregel som aldri vil treffe helt riktig. Da gevinster ble unntatt fra treprosentregelen i 2012, la departementet vekt på at sjablongregelen særlig kunne være lite treffsikker ved realisasjon av aksjeposter med store, latente gevinster. Departementet mener at dette fremdeles gjør seg gjeldende, og at det er uheldig om skattebelastningen blir dårlig tilpasset i forhold til kostnadene som aksjonæren faktisk har fradragsført.
Etter en samlet vurdering fastslår derfor departementet å ikke utvide treprosentregelen til å omfatte aksjegevinster mv. Departementet ser heller ingen grunn til å øke satsen fra 3 % til 5 % da funn fra gjennomførte dataanalyser taler mot å øke satsen.
Regjeringen gjør med dette ingen forslag til endringer i treprosentregelen i forbindelse med det Revidert nasjonalbudsjett 2025.