Med rikskringkasteren inn i fremtiden

Med rikskringkasteren inn i fremtiden

For de fleste nordmenn sitter NRK dypt i den kulturelle ryggmargen. Fra Dagsnytt, Nynytt, Trim for eldre og bølgehøyden på Doggerbank til Sjonkel Rolf, Halvsju, Fjernsynsteater med tungt finsk tilsnitt og Detektimen. Lærer, klovn, oppdrager og riksrefser; NRK var alt vi trengte. Og alt vi fikk.

Det var den gang da. Nå kan alle streame alt på alle plattformer, seerantallet på lineær-TV er jevnt nedadgående og NRK skal forlate bastionen på Marienlyst til fordel for et sted ingen enda vet hvor er. 

Vi har tatt en prat med økonomi- og finansdirektør Andreas Norvik i NRK og Terje Tvedt fra BDO i Oslo om fortid, fremtid, sameksistens mellom grensesprengende kreativitet og full økonomisk oversikt og behovet for en revisor som ikke bare følger med i svingene, men som også evner å ligge foran.

«Jeg er i utgangspunktet en Orklamann og startet med å jobbe med renholdsprodukter, JIF, Lano og slike ting i 97´», forteller Andreas. 

Slik tar samtalen en frisk og uventet start - bedårende småbarn med såpe i håret er ikke det første man forbinder med mannen som skal forvalte kongerikets lisenspenger. 

«Etter hvert migrerte jeg over til media, og ble økonomidirektør i Edda Media i 2009 og direktør for trykk og distribusjon i Amedia i 2012. Derfra gikk jeg til jobb som økonomidirektør i operaen for et par år siden. Det viste seg mer krevende enn forutsatt.»

Tid for en tenkepause.
 

I særklasse

«Jeg er svært glad i kultur, og trodde jeg skulle vokse meg inn i jobben. Det skjedde ikke. Jeg er avhengig av et miljø hvor det hele tiden dukker opp nye ting på horisonten. Operaen er på mange måter frosset i tid; de forvalter en tre hundre år gammel kunstform. Så min tid der ble en gjesteopptreden. Så dukket NRK opp, og her kunne alle boksene krysses av. Jeg får jobbe med en rekke ekstremt talentfulle mennesker, og er delaktig i en bedrift med lang historie, unik posisjon og med store utfordringer på rekke og rad. 

NRK er i en særklasse, vi er sannsynligvis den kringkasteren i verden som har lykkes best i rollen ved siden av BBC. Vi har som mål at 8 av 10 nordmenn skal være i kontakt med oss daglig, nå er vi på 9 av 10. Vår integritet og rolle som pålitelig formidler har aldri vært viktigere, journalistikk har endret seg mye. Usikre kilder og vikarierende motiver har gjort det vanskelig å fastslå ektheten i saker, det er en gråsone som bare blir større. NRK ligger blant topp tre på Ipsos årlige tillit- og omdømmemåling de siste årene, en plass der vi bør være. Folk må kunne stole på oss, vi er den som skal si ifra når noe er galt. Ikke ulikt en revisor.»

Terje nikker, referansen går hjem. Andreas fortsetter.

«For NRK er det selvsagt ekstremt viktig å ha en revisor vi stoler på og samarbeider godt med, det er mange tall i omløp. BDO kom på banen omtrent samtidig med meg. Valg av ny revisor var en omfattende affære, en offentlig anbudsprosess hvor det endelige valget ble avgjort av NRKs generalforsamling. BDO hadde selvsagt gode referanser som et nøyaktig og godt revisjonsselskap, men like viktig var inntrykket vi fikk av at dette var et selskap det gikk an å diskutere problemstillinger med, en partner hvor terskelen for samtaler og diskusjon av løsninger er lav, med rådgivere som kunne bidra med verdifull innsikt.»  

 

youtu.be/f7sTKdg_B-Q

 

 

- Vi skal ikke være politi

«Styringsmodellen i et statlig selskap er spesiell,» forteller Terje. 

«Det er en rekke ulike hensyn å ta. Årsbudsjett-syklusen er kort; statsråden vet alt departementet vet og har varslingsplikt. Departementet er derfor aldri er del av styret. I tillegg er økonomien på sett og vis allemannseie; departementet er opptatt av det, opinionen er opptatt av det. Den må være transparent. Reiseregninger, mobiltelefoner og innkjøp har fått økt fokus i alle virksomheter, og NRK kan ikke være annerledes. Et statlig selskap skal heller aldri gå mye i pluss, samtidig vil overskuddet av eiendomssalget bli omfattende. Sammen kan disse faktorene skape utfordringer. Og her er samtale og diskusjon et sentralt verktøy. En revisor skal ikke være politi, det må være rom for skjønn – så lenge det er klokt og riktig.»

Det er som kjent vanskelig å spå, især om fremtiden. Men Andreas har likevel noen betraktninger å by på før vi setter strek. 

«Den nye hverdagen illustreres krystallklart av behovet vi har for å flytte. Før var kameraene NRK benyttet store som vaskemaskiner, nå får de plass i en håndflate. Teknologi har definert et helt nytt verdensbilde. Vi skal være en demokratibygger og sette agendaen, samtidig må vi bli foretrukket i konkurranse med aktører fra resten av verden. Redaksjonene må være eksperimentelle, vågale, de må sprenge grenser. Vi må ha like bra appell til alle aldre og alle samfunnslag. Skal vi få til dette, må vi utnytte ressursene våre optimalt og ha total kontroll på økonomien. Og her vil Terje og BDO være en viktig samarbeidspartner.»

 

Terje Tvedt jobber ved vårt kontor i Oslo.