Blogg: Dette har arbeidstager krav på når arbeidsgiver går konkurs

Huskeliste: Fem punkter som ivaretar dine rettigheter ved konkurs hos arbeidsgiver.

Hvis virksomheten du jobber i slås konkurs fordi den ikke har midler til å betale alle kreditorene, er bostyrers oppgave å fordele boets midler til kreditorene. Denne fordelingen følger en prioritetsrekkefølge som følger av dekningsloven kapittel 9.

Ansatte står i en særstilling gjennom den statlige lønnsgarantiordningen. Denne forvaltes av Nav Lønnsgaranti og sørger for at du som arbeidstager får utbetalt lønn og feriepenger hvis arbeidsgiver ikke lenger er i stand til å dekke kravene. 

I dette innlegget vil vi gjennomgå hvordan arbeidstager kan ivareta sine interesser når arbeidsgiver går konkurs. 
 

Første tiden etter konkursåpningen

Tingretten som har åpnet konkurs vil oppnevne en bostyrer. Dette er en advokat og vil være din hovedkontakt under bobehandlingen. Boet plikter å ta stilling til om de skal si opp din arbeidsavtale eller ikke. Dette skal skje senest innen tre uker etter konkursåpningen. 

Manglende oppsigelse innen denne frist har den virkning at konkursboet trer inn i din arbeidsavtale på samme vilkår som du hadde tidligere. Vanligvis vil boet ikke tre inn i arbeidsavtalen, noe du vil få raskt beskjed om. 
 

Den statlige lønnsgarantiordningen

Lønnsgarantiordningen er en statlig ordning og fungerer slik at staten dekker lønn, feriepenger og pensjon som ikke kan dekkes på grunn av konkursåpning hos arbeidsgiveren. Dette gjelder som utgangspunkt alle ansatte, men som hovedregel ikke ansatte med en eierandel på minst 20 % i selskapet(jf. dekningsloven § 9-3 nr.1 bokstav c og b). 

Har du en eierandel i virksomheten på minst 20 % kan ditt krav likevel være dekket av lønnsgarantiordningen om du kan sannsynliggjøre at du ikke har hatt «vesentlig innflytelse» over driften i virksomheten. 

Krav fra daglig leder og styremedlemmer er ikke fortrinnsberettigede fordringer i boet(jf. dekningsloven 9-3 første ledd nr. 1 bokstav c og d). 

Krav fra disse kan likevel være dekningsberettigede under lønnsgarantien når vilkår etter lønnsgarantiloven § 1 fjerde ledd nr. 1 er oppfylt. 

Den statlige lønnsgarantiordningen dekker opp til to ganger grunnbeløpet i folketrygden. Per 1. april 2025 utgjør to ganger grunnbeløpet kr 248 056. Overskytende krav registreres som fordring i konkursboet. Arbeidstagere kan ikke sende inn lønnsgarantisøknader før etter at konkurs er åpnet hos arbeidsgiver.

Tidligere ansatte som er oppsagt av boet kan søke om å få følgende gjennom lønnsgarantiordningen:  

  • Ubetalt lønn for inntil seks måneder, inkludert én måned med lønn etter konkursåpning. Du kan ikke få dekket lønnskrav som har forfalt mer enn 12 måneder før fristdagen. Fristdagen er datoen når kravet om konkurs kom til tingretten. 
  • Opptjente feriepenger for samme år som fristdagen og for fjoråret. Eksempelvis hvis arbeidsgiver begjærer oppbud 1. mai 2025, og konkurs åpnes 2. mai 2025, er det kun feriepenger for 2024 og 2025 som er dekningsberettiget.
  • Andre krav som kan være dekningsberettiget: Ubetalt OTP, avtalt provisjonslønn, helligdagstillegg, overtidstillegg, timebank, renter og inndrivelseskostnader (ikke uttømmende oversikt). 


For mer informasjon henvises det til Nav sin nettside om lønnsgaranti.

Bostyrer plikter å veilede tidligere ansatte i søknadsprosessen. Det er imidlertid søkeren som plikter å sannsynliggjøre sitt krav gjennom dokumentasjon til bostyrer. Dette gjør du ved å signere og innsende et såkalt A-skjema med relevant dokumentasjon til bostyrer. Eksempel på relevant dokumentasjon vil være din arbeidsavtale, lønnslipper, timelister og/eller korrespondanse med arbeidsgiver (ikke uttømmende oversikt).

Lenke til søknadsskjema finner du her.

Huskeliste for å ivareta dine rettigheter ved konkurs hos arbeidsgiver

  1. Du må melde deg som arbeidssøker hos Nav «innen 14 dager etter konkurs». 
    1. Glemmer du dette, risikerer du å miste retten til fortrinnsberettigede krav, jf. dekningsloven § 7-11, fjerde ledd. 
  2. Begynner du i nytt arbeid innen én måned etter konkursåpning må du opplyse om dette til bostyrer. 
    1. Eksempel: Begynner du i ny jobb samme dag som konkursåpningen har du krav på ubetalt lønn og feriepenger, men ikke for tiden etter konkursåpning.
    2. Dersom lønn i ny jobb er lavere kan du likevel søke om differansen som utgjør et tap.
  3. Du kan søke om forskutterte lønnsgarantimidler gjennom dagpenger. 
    1. Det gjøres fradrag for forskutterte lønnsgarantimidler ved endelig utbetaling fra Nav Lønnsgaranti. 
  4. Du kan senest sende inn søknad seks måneder etter konkursåpningsdagen dersom bobehandlingen er avsluttet. 
    1. Manglende innsendelse kan føre til at kravet ditt ikke behandles, eller blir for gammelt til å være dekningsberettiget. 
  5. Dokumenter kravet ditt godt. 
    1. Manglende dokumentasjon vil forsinke saksbehandlingen. Nav Lønnsgaranti behandler ikke søknader før bostyrer sender disse inn. 

Saksbehandling

Etter at bostyrer sender inn din søknad til Nav Lønnsgaranti, opereres det med en forventet saksbehandlingstid hos Nav på «innen 15 måneder». Det vil si at det kan ta opptil 15 måneder fra bostyrer sender inn din søknad til Nav og frem til du får utbetalt ditt lønnskrav. Det er derfor veldig viktig at du så tidlig som mulig dokumenterer kravet ditt overfor bostyrer. Bostyrer har ikke mulighet til å fremskynde saksbehandlingen. 

For feriepenger opptjent «året før» konkursåpningen, er forventet saksbehandlingstid «innen to måneder», med enkelte unntak. 

Etter at Nav har behandlet din søknad, vil det fattes et vedtak om utbetaling. Dette vedtaket gir søkeren en klagemulighet dersom du er uenig med klagefrist på tre uker. 

Er arbeidsgiver ikke konkurs, men har ikke utbetalt lønn? Da kan denne artikkelen være av interesse for deg.