Denne artikkelen oppsummerer anbefalingene og hva det betyr for din virksomhet.
I slutten av mai ble rapporten overlevert til Klima- og Miljødepartementet. Rapporten gir tydelige anbefalinger for hvilke økonomiske virkemidler innenfor klima, miljø og natur som bør benyttes for å fremme sirkulær økonomi. Rapporten er krystallklar på to ting.
- Norge bør følge EU tett i deres tilpasning og utvikling av bærekraftsrelaterte lovverk
- Det bør innføres økonomiske virkemidler som gjør det dyrt å bidra til bruk-og-kast-samfunnet, både som virksomhet og som privatperson.
Hva er sirkulær økonomi?
Utvinning og bruk av naturressurser kan føre til samfunnsøkonomiske kostnader i form av negative eksterne effekter på helse, miljø og klima. Sirkulær økonomi skal bidra til en bærekraftig og effektiv forvaltning av planetenes ressurser. I en sirkulær økonomi må produktene vare så lenge som mulig. Det innebærer større grad av ombruk og gjenbruk av ressurser, som handler om at produkter repareres, oppgraderes og i større grad brukes om igjen. Når produktene ikke kan brukes om igjen, kan avfallet materialgjenvinnes og brukes som råvarer i ny produksjon. Slik utnytter vi de samme ressursene flere ganger og minst mulig går tapt.
Rapporten «Ikke rett fram» gir retning i et ellers usikkert regulatorisk landskap
EU har kommet med forslag til og innført en rekke nye krav som skal fremme sirkulær økonomi. Dette vil påvirke norske virksomheter, uavhengig av Omnibus og hvilke rapporteringsrammeverk som gjelder. Kravene handler ikke bare om dokumentasjon, men om faktiske endringer i produkter, produksjon og forretningsmodeller.
En av hovedanbefalingene i rapporten «Ikke rett fram» er at Norge bør følge EUs utvikling tett. EU har lenge vært ledende i arbeidet med regelverk for grønn vekst. Ekspertgruppen bak rapporten mener at Norge bør innføre EUs regelverk raskt, både for å få fart på den grønne omstillingen og for å sikre forutsigbarhet og like konkurransevilkår for norsk næringsliv.
EU har allerede innført krav til sirkulær økonomi, blant annet gjennom EUs økodesignforordning som stiller krav til nær alle typer produkter om energieffektivitet, holdbarhet, at det kan repareres, mulighet for gjenbruk og gjenvinning av materialet i produktene. Målet er nettopp å redusere ressursbruk, avfall og miljøpåvirkning og bidra til overgangen til en mer sirkulær økonomi. I tillegg planlegges det å innføre krav i bransjer som eksempelvis tekstil, bil, emballasje og batteri. Du finner en oppdatert oversikt over status for krav og lovverk fra EU her.
Bruk av virkemidler for å fremme sirkulær økonomi
Formålet med rapporten er å kartlegge dagens bruk av virkemidler i klima-, miljø- og naturpolitikken, vurdere effekten av disse, og gi anbefalinger om hvilke virkemidler som bør brukes for å fremme sirkulær økonomi.
Rapporten peker på de områdene i den norske økonomien hvor virkemiddelbruken bør endres for å stimulere til en sirkulær økonomi. Disse områdene er:
- Plast
- Elektronikk
- Batterier og kjøretøy
- Tekstil
- Bygg, anlegg og eiendom
- Bioressurser
- Avfall
Ekspertgruppen foreslår en rekke konkrete virkemidler for å fremme sirkulær økonomi, blant annet:
- Forbruket må dreies mot varer og tjenester med lavere klima- og miljøpåvirkning
- Prisene bør i større grad gjenspeile de reelle samfunnskostnadene ved ressursbruk, som forurensning og tap av natur.
- Kunnskap om konsekvenser av forbruk må styrkes
- Det må bli dyrere å kjøpe nytt og enklere å reparere, gjenbruke og gjenvinne.
For å få dette til, anbefales en kombinasjon av økonomiske, regulatoriske og informative virkemidler, som avgifter, subsidier, miljøtoll, påbud og forbud. I rapporten vektlegges særlig behovet for å kombinere virkemidler der flere typer markedssvikt opptrer samtidig.
Hva betyr dette for din virksomhet?
Denne rapporten sender et klart signal: Skal Norge nå sine klimamål, må virkemidler brukes mer målrettet. Rapporten presenterer konkrete forslag til virkemidler innen de nevnte sektorene som skal bidra til redusert forbruk, økt gjenbruk og reparasjon, eksempelvis:
- Avvikling av fritak fra merverdiavgift og reduserte satser
- Reklamasjonsfristen i forbrukerkjøpsloven utvides til 3 år for alle varer og 6 år for varer som er ment å vare vesentlig lengre enn 3 år
- Avgift på plastemballasje
- Bransjeordning for reparasjon av elektronikk og hvitevarer
- Særavgift på tekstiler og egen reparasjonsordning for tekstiler, sko og reiseeffekter
- Særavgift på primære råstoffer som sand, grus og pukk
Les en kortfattet versjon av anbefalingene til Ekspertgruppen her (PDF).
Hvis de foreslåtte virkemidlene trer i kraft, vil forbruk som ikke er i tråd med sirkulære prinsipper bli dyrere. Produkter og tjenester med høyt klima- og ressursavtrykk vil tape konkurransekraft, og det kan få direkte konsekvenser for både omsetning og markedsposisjon.
Vi tror at disse eller liknende virkemidler vil bli innført, uavhengig av regjering og om EU utsetter og forenkler rapporteringskravene. Tiltakene identifisert i rapporten «Ikke rett fram» er målrettede og virkningsfulle og vil faktisk skape endringer dersom de blir gjennomført.
Endringene innebærer et tydeligere ansvar for produsenter, distributører og forhandlere. Enda viktigere er at de styrker forbrukermakten ved å gi forbrukeren rett til større grad av reparasjon og service som forlenger levetiden på produktene, ut over hva som ligger i dagens vanlige garantiansvar.
Dersom din virksomhet blir påvirket av disse mulige regelendringene, bør du spørre deg: Er strategien og forretningsmodellen din rustet for det som kommer? Er forretningsmodellen i takt med en sirkulær fremtid? Hvis ikke, hvordan kan du tilpasse deg?