Blockchain-teknologi og kryptovaluta

Kryptovalutaer og digitale verdier blir i økende grad en del av det finansielle landskapet. Med disse komplekse mulighetene følger det et sett med risikoer og insentiver. Enten du allerede har investert i eller vurderer en strategi for digitale verdier, kan BDO hjelpe deg med bedre å forstå og etterleve skatte- og rapporteringskravene. 

Skatteetaten er tydelig på at alle inntekter fra virtuell valuta er skattepliktige. Virtuell valuta som kryptovaluta, digitale tokens og andre digitale verdier anses skattemessig som formuesobjekt (eiendeler). Inntekt fra formuesobjekt regnes som kapitalinntekt og skattlegges med 22 prosent. 

Skatteetaten kommer til å skjerpe inn kontrollen, og BDO vil kunne bistå kunder med verktøy som Skatteetaten selv bruker. Dette gjør det mulig å holde styr på inngangsverdier, utgangsverdier, kurser og beregningsmetoder. Verktøyet er spesielt tilpasset det norske skattesystemet, og tilbyr også API-tilkobling mot mange av de største og mest populære kryptobørsene. 

Det finnes fallgruver for virksomheter og privatpersoner som handler med kryptovaluta: 

  • Det er viktig å ha kontroll på alle transaksjoner i form av dokumentasjon 
  • En må sørge for å innrapportere alle handler 
  • Kryptovaluta er volatilt, og en må gjøre seg kjent med risikoen dette innebærer 

Kort forklart: Hva er blockchain?Blockchain og kryptovaluta 

Blockchain-teknologi og kryptovaluta er i årene fremover spådd stor påvirkning på hvordan digitale verdier overføres mellom ulike parter. Selv om teknologien opprinnelig ble kjent gjennom Bitcoin, ser vi nå at den blir testet og implementert innen områder som offentlig sektor, forsikring og finans, Web 3.0, digital identitet, internasjonal handel, media og underholdning, supply chain, helsevesen og eiendom.  

Selv om ny teknologi åpner opp for nye muligheter, er det også slik at teknologien bak kryptovaluta er i stadig utvikling. Med dens desentrale struktur og globale rekkevidde blir det med tanke på nye rammebetingelser, nasjonale regelverk og digitale trusler.  

Dette kan vi bistå deg med 

I BDO bistår vi med skattemeldinger og regnskap knyttet til handel med kryptovaluta..

  • Skatt og avgiftsmessig bistand 
  • Revisjon 
  • Regnskap og rapportering 
  • Regulatorisk bistand ved bruk av kryptovaluta 
  • Strategisk bistand ved bruk av teknologien 
  • Foredrag 
  • Kurs og opplæring 


Kontaktpersoner:

Kontakt oss

Har du spørsmål eller ønsker du en uforpliktende samtale med en av oss? Ta kontakt ved å fylle ut skjemaet under og vi kommer tilbake til deg innen kort tid. 

Nysgjerrig på mulighetene i BDO?
Les mer om våre kompetanseområder, karrieremuligheter og ledige stillinger.

Drøm det. Gjør det.