• Planer om å flytte utenlands? Slik er skattelovene verden over

Planer om å flytte utenlands? Slik er skattelovene verden over

Irene Bredvold Weiby , Advokat, BDO Advokater |

29. januar 2019

Folk velger å flytte av et utall grunner: Utdanning, jobb, pensjon eller familie. Men samme hvor du skal må du forholde deg til landets skattelover. BDO har nå laget en internasjonal skatteoversikt, som hjelper deg å velge riktig land.

I 2017 var det 36 843 personer som utvandret fra Norge, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB). Tallet er ganske stabilt fra år til år, men i flere undersøkelser oppgir mange nordmenn at de kan tenke seg å flytte utenlands.

Dette er noe BDO ønsker å hjelpe både nordmenn og andre lands innbyggere med. I tillegg til god og lokal kunnskap om de 162 landene BDO er representert i, har vi også utarbeidet en oversikt over 40 ulike skatteregimer verden over. Oversikten er tenkt som hjelp for å unngå overraskelser på skatteseddelen, om man velger å slå seg ned i et annet land.

Hele rapporten finner du her (på engelsk).

 

Flytting til et annet land

Både i Norge og den vestlige verden for øvrig er det mange yrkesaktive og pensjonister som vurderer flytting til et annet land. For de som sitter ekstra godt i det rent økonomisk er nok skattelovgivningen en naturlig prioritet, men BDO tenker at alle bør ha så god innsikt som mulig i hva de lokale skattemyndighetene krever av deg.

-  Det er viktig å ha klart for seg hvilke konsekvenser det har for skatten i det landet man flytter fra. Flere land har regler om utflyttingsskatt, deriblant Norge, forklarer advokat Irene Weiby i BDO Advokater.

Det kan blant annet ta lang tid før man ikke lenger er skattepliktig til Norge. Så lenge man fortsetter å disponere bolig her til lands, vil man være skattepliktig hit. Det er viktig å være klar over hva som skal til for at man anses utflyttet. Før man anses utflyttet etter norske regler, men etter at man rent faktisk har flyttet, risikerer man dobbeltbeskatning.

-  Ofte vil Norge ha en skatteavtale som avhjelper dette, men det kan være litt plunder og heft knyttet til kreditfradrag og dokumentasjonsplikt for å unngå dobbeltbeskatning, fortsetter Weiby.

 

BDOs internasjonale team for denne type private klienter tilbyr en rekke tjenester, deriblant:

  • Råd for hva som skjer med din personlige skatt når du flytter
  • Investeringsråd internasjonalt
  • Planlegging for eiendoms- og formuesskatt når du har flyttet
  • Gode råd for investering i eiendom i ytterlig andre skatteregimer

Her kan du se en video om disse tilbudene i BDO (på engelsk)

 

Viktig med tilstedeværelse

Fordi BDO er til stede i land over hele verden, kan vi gi gode råd uansett hvor du kommer fra og uansett hvor du vil flytte. Vår tilnærming er å gi den beste kundeopplevelsen, og da er et tett samarbeid for å avdekke kundens behov noe av det viktigste vi kan bidra med.

-  Vi har erfarne medarbeidere som du kan ha et langsiktig samarbeid med. BDO sin struktur, med global og lokal tilstedeværelse, gjør at vi kan svare raskt og fleksibelt uansett hvor i verden du bor, forklarer partnerne Wendy Walton og Richard Montague, som leder de internasjonale teamene i BDO for private kunder (BDO Global Private Client Services).

Erfaringen med denne type oppdrag gjør at BDO nå ser en vekst i antall kunder som enten har flyttet utenlands, eller som planlegger å gjøre det.

Ta kontakt med BDO for gode råd om du er i samme situasjon.

 

Forklarer vanskelige tema

-  Tilbakemeldinger fra kundene viser at de setter pris på at vi forklarer vanskelige tema på en forståelig og folkelig måte. Kundene setter også pris på at vi jobber praktisk sammen med dem om å løse problemer. For det er ikke bare gode råd vi kan komme med, det er vårt klare mål å anbefale løsninger og sette dem ut i livet, sier Walton og Montague.

De 40 ulike skatteregimene som er inkludert i BDOs store oversikt er spredt over hele verden. Flere av verdens mest populære steder å flytte finnes du her.

BDO har også laget et interaktivt kart som kategoriserer de aktuelle skatteområdene.

BDO er et kompetansemiljø innen revisjon, regnskap, rådgivning og advokattjenester. Her finner du en full oversikt over de ulike tjenestene i Norge og kontaktpersoner som kan hjelpe deg videre.

Du kan selvsagt også søke råd hos en eksisterende kundekontakt i BDO.