– Vi er klare for åpenhetsloven

– Vi er klare for åpenhetsloven

Norikon er en liten bedrift med en kompleks leverandørkjede, men er trygge på at de følger åpenhetslovens krav til oppfølging av menneskerettigheter og arbeidsforhold. For å komme dit, fikk de kyndig hjelp av BDO. 

F.v. Steinar Sandvik og Kjetil Teige fra Norikon og t.h. Øyvind Hartvigsen, BDO.

Norikon er en belysningsgrossist med rundt 15 ansatte og har hovedkontor på Ålgård utenfor Stavanger. De utvikler belysningsprodukter, og leverer alt fra boligbelysning til belysning for lager- og kontorbygg, idrettshaller og -arenaer, via elektrikerfirma og -kjeder over hele landet. 

Etikk og arbeidsforhold er svært viktig

– Måten vi driver vår virksomhet på, gjør at det er viktig for oss å følge kravene i åpenhetsloven – selv før vi har blitt så store at vi er direkte omfattet av den, sier Steinar Sandvik, daglig leder i Norikon. 

– Produksjonen skjer stort sett ved fabrikker i utlandet, både i Europa og i Kina. Det er svært viktig for oss at produktene vi tar til det norske markedet er produsert på en etisk forsvarlig måte med mennesker som har gode arbeidsforhold, sier Sandvik. 

Sammen med gründer og eier, Kjetil Teige, leder han Norikons arbeid med åpenhetsloven. 

Fikk kyndig veiledning om åpenhetsloven av BDO

Norikon opplever at de stadig oftere får spørsmål fra sine kunder om hvordan de jobber med oppfølging av menneskerettigheter og arbeidsforhold hos sine leverandører, blant annet fra de større elektrikerkjedene. De ønsket å kunne svare opp spørsmålene enkelt, systematisk og med ordene i behold. 

 – Flere av fabrikkene vi jobber med har levert til oss i 10-15 år, og vi har fulgt dem opp jevnlig hele veien. Likevel må både vi kunne dokumentere at de følger den standarden som vi og kundene våre forventer, sier Sandvik. 

– Vi har en liten administrasjon, og området er komplekst å sette seg inn i. Vi har vært en fornøyd kunde av BDO i mange år, og da vi fikk vite at de har kompetanse på åpenhetsloven, leverandøroppfølging og aktsomhetsvurderinger, var det enkelt å velge deres rådgivere til å støtte oss med å overholde åpenhetsloven, sier Sandvik og Teige. 

Øyvind Hartvigsen i BDO og hans team ble raskt en viktig sparringspartner for Norikon. BDO har blant annet hjulpet dem med å forankre arbeidet i styret, intern gjennomgang av arbeidsforhold i selskapet, risikogjennomgang av leverandørene, og bistått med redegjørelsen, som forklarer hvordan de jobber. De har også fått en verktøykasse som systematiserer og hjelper dem med å følge opp leverandørene. 

– Øyvind er proff til fingerspissene på dette, og han og hans team har vært en veldig god samarbeidspartner. De har foreslått gode løsninger, og det har frigjort mye tid for oss. Samtidig har vi fått opplæring og bedre forståelse av hva vi må gjøre og hvorfor, sier Kjetil Teige. 

Har verktøyene for åpenhetsloven på plass

I tillegg har Norikon fått verktøy og råd for gjennomføring av fabrikkbesøk. 

– Det er en trygghet å vite hvordan vi skal snakke med ledelsen og ansatte ved fabrikkene og sjekke at de følger den standarden vi forventer. Vi har også fått hjelp til å prioritere hvem vi bør følge opp og til å utvikle spørreskjema til leverandørene. Det finnes flere risikoområder i en leverandørkjede som vår. Vi har for eksempel stilt spørsmål til transportselskapene i kjeden, sier Sandvik og Teige.  

Kvalitet i alle ledd

– Vi er en seriøs aktør, selv om vi ikke er så store. Produktene skal ha høy kvalitet, leve opp til strenge miljøkrav, og vi skal vite at våre produsenter gir arbeidstakerne gode vilkår.

Nå mener Teige og Sandvik at de har verktøyene på plass. 

– Samarbeidet med BDO om åpenhetsloven har gjort oss rustet til å ta oppfølgingsarbeidet videre selv. Dette kontinuerlig arbeid som vi aldri kan legge i skuffen. Vi skal gjøre nye risikovurderinger og følge opp nye risikoområder.  Hvis det oppstår problemstillinger som er vanskelige å håndtere, vet vi at vi at vi kan snakke med BDO og få hjelp.

Norikon er en bedrift som vokser. 

– Vi har det vi behøver for å vite at vi er aktsomme i vår drift, og kan svare opp våre kunder når de behøver informasjon. Det er ikke lenge før vi når en størrelse som tilsier at vi er omfattet av åpenhetsloven. Da er vi allerede klare til å oppfylle kravene, konkluderer Sandvik og Teige.  


Lurer du på hvordan dere bør jobbe med åpenhetslovens krav?

Les mer i disse artiklene: 

Åpenhetsloven: Husk å sjekke forholdene i egen virksomhet

Slik redegjør du for aktsomhetsvurderinger

Tre tips for å komme i gang med åpenhetsloven

Hvordan kartlegge leverandørrisiko etter åpenhetsloven?

Kontakt oss

Har du spørsmål eller ønsker du en uforpliktende samtale med en av oss? Ta kontakt ved å fylle ut skjemaet under og vi kommer tilbake til deg innen kort tid.