Dagfinn Buset
Norge anses for å være ett av landene hvor virksomheter er mest utsatt for phishing-angrep. Vi er spesielt utsatt fordi vi er et digitalisert land med store verdier hvor de færreste forventer å bli svindlet.
15 % av norske virksomheter ble i 2019 utsatt for løsepengevirus og 13 % ble utsatt for direktørsvindel (KRISNO 2019, NSR). For virksomheter med over 100 ansatte var tallet for direktørsvindel hele 50 %. Samtidig tror hver fjerde virksomhet at de er tilnærmet immune mot dataangrep (Trusler og trender 2020, NorSIS). Gapet mellom oppfattet og faktisk risiko utgjør en stor sårbarhet for norske virksomheter.
Kunnskap om det digitale trusselbildet kombinert med kjennskap til egen virksomhets informasjonsverdier er et viktig verktøy for å imøtekomme denne trusselen. Det skal ikke mer til enn at én ansatt trykker på en ondsinnet lenke i en e-post for at angriperen kan skaffe seg tilgang til selskapets systemer. Det er derfor kritisk at hele organisasjonen er bevisst sine verdier og er utstyrt med tilstrekkelige verktøy for å kunne beskytte disse. Kurs og kampanjer innen informasjonssikkerhet og nettfiske er et godt tiltak for å trigge denne bevisstheten.
Nettfiskekampanje – Kombinerer e-læringsmoduler med fiktive e-postangrep som øker ansattes evne til å identifisere og håndtere ondsinnede e-poster. Dere får en oversikt over ansattes evne til å beskytte seg selv og virksomhetens verdier gjennom resultatene fra de fiktive e-postangrepene.
E-læringskurs i informasjonssikkerhet – Øker ansattes bevissthet og tester deres kunnskap om hvorfor informasjonssikkerhet er viktig. De ansatte utstyres med verktøy for å kunne behandle informasjonsverdier på en sikker måte i en hektisk arbeidshverdag.
Er du usikker på hvor motstandsdyktig din virksomhet er mot ondsinnede e-poster, og i hvilken grad dere bør gjennomføre bevisstgjørende tiltak? Begynn med en øvelse bestående av ett fiktivt e-postangrep! Resultatet fra en slik øvelse vil gi en god indikasjon på om dere må ta ytterligere grep for å styrke sikkerhetsbevisstheten blant de ansatte.
Kontakt oss
Har du spørsmål eller ønsker du mer informasjon om å teste eller øke bevisstheten til de ansatte i din virksomhet? Ta kontakt med en av oss.
Dagfinn Buset
Siv Irene Aasen
Har du spørsmål eller ønsker du en uforpliktende samtale med en av oss? Ta kontakt ved å fylle ut skjemaet under og vi kommer tilbake til deg innen kort tid.