• Karriere: Business Analytics
Blogg:

Business Analytics

09. mai 2018

Mitt navn er Christine Haugland og jeg jobber i dag som manager i BDO. Da jeg var ferdig som sivilingeniør i fysikk og matematikk med spesialisering i industriell matematikk, startet jeg karrieren som IT-konsulent. De tre siste årene har jeg vært i BDO, der jeg har fått internasjonal erfaring og bidrar nå med å starte et nytt område innen rådgivning: Business Analytics.

Lærerikt utenlandsopphold


August 2017 pakket jeg kofferten og dro til Düsseldorf for et tre måneders utvekslingsopphold gjennom BDO i Tyskland. Jeg flyttet til min egen leilighet i sentrum, like ved Rhinen, og var utrolig spent på å møte mine tyske kolleger.


Kollegaene viste seg heldigvis å være både imøtekommende og hyggelige. Etter hvert kom også deres lune sans for humor godt frem. Bakgrunnen for utvekslingsoppholdet var å bygge videre på min interesse for matematisk modellering og statistikk for risikostyring. Jeg jobbet med flere kunder innen bank og finans, der jeg blant annet evaluerte de kvantitative risikomodellene bankene brukte for å håndtere ulik finansiell risiko. I tillegg fikk jeg børstet støv av gamle programmeringskunster i VBA i Excel, for å bygge en opsjonsprisingsmodell som kan simulere en fremtidig verdi basert på ulike scenarier og salgstidspunkt.


Til deg som vil på utveksling               

Tre måneder gikk fort. Düsseldorf er en hyggelig by det var lett å ta seg rundt i. Jeg ble også bedre kjent med andre deler av Tyskland, som da jeg deltok på halvmaraton i Köln, eller var på fjelltur i de tyske alpene. Samtidig fikk jeg stort faglig utbytte av oppholdet mitt. Jeg lærte veldig mye innen kvantitativ risikostyring, i tillegg til en del regnskapsfaglig som jeg ikke hadde fra før. I Düsseldorf fikk jeg også den samme «BDO-følelsen» som i Norge. Det er denne lagfølelsen som kjennetegner BDO for meg - enten det er globalt, nasjonalt eller på tvers av fagområder.


Mine tips til deg som vil på utveksling er å synliggjøre eventuelle interesseområder for lederne dine og fortelle hvordan du kan bidra. Bli kjent med kollegaene dine og ta del i de sosiale aktivitetene så ofte du kan. I tillegg lønner det seg å være tålmodig og åpen for kulturforskjeller.


Nye muligheter tilbake i Norge               

Etter hjemkomsten er jeg fortsatt det matematiske alibiet på flere av våre oppdrag. For øyeblikket samarbeider jeg med vårt rådgivningsmiljø innen IT-sikkerhet, som overvåker datatrafikk for å avdekke hackerangrep og digitale trusler. Vi bruker kunstig intelligens og maskinlæring til å oppdage avvik fra en algoritme og modell vi har trent opp.


Jeg er også jeg så heldig å få være med å bygge opp et nytt område innen rådgivning: Business Analytics. Vi ser at våre kunder har behov for noen som kan lede endring og skape trygghet så de kan ta bedre beslutninger. Veien innom risikostyring og matematisk modellering er et godt grunnlag for å hjelpe kunder med å effektivisere og skape verdi ved å minimere risiko. Dette er spennende å ta del i og bidrar til en variert og morsom arbeidshverdag. Erfaringene mine fra Tyskland gjør meg samtidig trygg på at det ofte lønner seg å bevege seg ut av komfortsonen for å ta nye steg.