• Vestlandske bedrifter forbereder seg på Brexit

Vestlandske bedrifter forbereder seg på Brexit

Frode Midttun , Markeds- og kommunikasjonssjef, SørVest |

24. oktober 2019

Bergen Næringsråd arrangerte onsdag 23. oktober en stor Brexit-konferanse i samarbeid med BDO. Tollrådgiver Helene Hval i BDO presenterte konsekvensene av både en hard og myk brexit med tanke på avtaleverket innenfor handel med varer og tjenester.

Anledningen for møtet er at statsminister Boris Johnson vil ha britene ut av EU den 31. oktober, og hvordan næringslivet kan orientere seg i det kaoset som har oppstått. Konsekvensene av en hard brexit opptar mange norske bedrifter, og på Vestlandet har næringslivet en betydelig handel over Nordsjøen.

- Sett fra utsiden så har Brexit-saken vært kaotisk og lite forutsigbar lenge. Mange norske virksomheter er «brexit-forvirret» og lurer på hva som skjer nå. Spørsmålet som melder seg er hva som skjer med handelen, når og hvis avtaleverket bortfaller, sier Helene Hval.

Helene Hval har lang erfaring med tollspørsmål i forbindelse med Brexit, og har fulgt saken tett. Hun mener det er stor sannsynlighet for at det blir en utsettelse til 31. januar 2020.

- Et flertall av de folkevalgte stemte sist lørdag for et forslag som tvang en motvillig statsminister til å be om nok en utsettelse. EU president Donald Tusk gikk i går ut og anbefalte lederne i EU-landene å godta utsettelsen, så det ser ut som man i prinsippet er enige om å tillate ytterligere tre måneder, sier Hval.

 

Nødløsningsavtaler ved no-deal

Skulle det imidlertid bli en no-deal Brexit 31. oktober har Norge og Storbritannia inngått egne nødløsningsavtaler. 

- Avtaler, brevvekslinger og kompensasjonsavtaler som regulerer all handel med varer mellom Norge og Storbritannia består om britene signerer innen 31. oktober. Denne videreføring av avtaleverket ble signert i april 2019, og inneholder også en viktig erklæring om fremtidig tilnærming til opprinnelsesregler, sier Hval. Derimot er det ingen avtale for videreføring av handel med tjenester.