Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å gi deg en mer personlig brukeropplevelse. Ved å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler. Vennligst les vår PERSONVERNERKLÆRING for mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du kan slette eller blokkere dem.
  • World Economic Forum
Blogg:

World Economic Forum: Antall cyberangrep doblet på fem år

22. februar 2018

Kristian Thaysen , Partner, rådgivning |

Til tross for at antall dataangrep mot verdens virksomheter er doblet de siste fem årene, tror altfor mange norske virksomheter at de er godt nok sikret. – Dette er naivt, og viser en klar mangel på risikoforståelse, mener sikkerhetsekspert i BDO, Chris Culina.

– Fjoråret viste oss at det skal langt mer enn brannmurer, antivirus og automatiske programvareoppdateringer til for å sikre seg mot potensielt ødeleggende dataangrep. Ifølge et samstemt ekspertkorps vil risikoen for dataangrep fortsette å øke i 2018. Det er helt avgjørende at virksomhetene gjør IKT- og informasjonssikring til en helhetlig og integrert del av risikostyringen. Det er dessverre bare et fåtall som har gjort dette så langt, sier Chris Culina, som er leder for BDO CERT (Computer Emergency Response Team), BDOs NSM-sertifiserte cybersikkerhetsavdeling.

Chris Culina er en av de som deler sin kunnskap under Risikokonferansen den 14. mars på Latter i Oslo. På Risikokonferansen vil noen av Norges fremste digitale ledere vise deg muligheter der andre ser trusler.

Flere og mer ødeleggende dataangrep

  • Ifølge World Economic Forums (WEF) ferske globale risikorapport har antall cyberangrep mot verdens virksomheter doblet seg bare de siste fem årene, fra et snitt på 68 per virksomhet i 2012 til hele 130 per virksomhet i 2017. De blir også stadig mer ødeleggende. Den gjennomsnittlige kostnaden for angrepene har økt med hele 27 prosent bare det siste året.
  • I den BDO-finansierte rapporten Trusler og trender 2017-18 som Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) ga ut like før jul, er det fem særlige trusler mot norske virksomheter som trekkes frem: informasjonstyveri, den enkelte ansattes vanvare, løsepengevirus, direktørsvindel og industrispionasje.
  • Ifølge Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSM) siste rapport, Helhetlig IKT-risikobilde 2017, vil det bli større løsepengeviruskampanjer og mer bruk av e-post som angrepsmetode i tiden som kommer. Dette vil medføre økte samfunnsmessige konsekvenser, ifølge NSM.

Særlig fokus på cybersikkerhet og GDPR

14. mars arrangerer BDO Risikokonferansen for femte gang. Hit kommer foredragsholdere med spesialkompetanse på digital sikkerhet for å dele sine erfaringer og råd med norske ledere.

Mens avdelingsdirektør Hans Christian Pretorius i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) skal snakke om risikobildet, vil BDOs leder for håndtering av dataangrep, Chris Culina, fortelle om de viktigste tiltakene for å redusere risikoen for ødeleggende dataangrep. Også Telenors Chief Security Officer Hanne Tangen Nilsen vil holde foredrag om virksomhetens risikoarbeid og hvordan de har taklet reelle sikkerhetshendelser.

– Fjorårets Risikoundersøkelse blant mer enn 1500 norske ledere viste med all tydelighet at det både er en stor frykt, men også et enormt behov for informasjon om cybersikkerhet i Bedrifts-Norge. Det vil vi ha et særlig fokus på å finne en løsning på under årets konferanse, sier Kristian Thaysen, partner og leder for tjenesteområdet rådgivning i BDO.

Interessert? Her finner du mer info om foredragsholderne under Risikokonferansen 2018

Gap mellom frykt og tiltak

BDO vil legge frem resultatene fra årets Risikoundersøkelse under Risikokonferansen den 14. mars, på Latter i Oslo. Her har ledere svart på spørsmål, både om sin risikostyring generelt, men også om sitt arbeid med digital sikkerhet og innføringen av EUs nye personvernforordning (GDPR) spesielt.

– Mye tyder på at det er et gap mellom den frykten mange næringslivsledere føler, og de tiltakene som iverksettes. Din digitale sikkerhet er strengt tatt ikke er bedre enn det svakeste leddet. Men mange kan løfte sikkerheten mye med relativt små grep. Derfor må norske næringslivsledere sørge for å skaffe seg tilstrekkelig kunnskap. Med bedre innsikt vil det også være lettere å gjøre noe med problemet, sier Kristian Thaysen.

KLIKK HER for å melde deg på Risikokonferansen 2018