1:

Oppkjøpsboom i SMB

Synne Ekrem | Marked- og kommunikasjonssjef, Stor-Oslo |

05. april 2022

Det er mye tilgjengelig kapital i markedet nå.  – Markedet vi opplever gir et fantastisk vindu for SMB til å selge sine virksomheter i mange bransjer nå, sier BDO-partner Sigbjørn Selvik.

 

Sigbjørn Selvik og Per-Ove Giske, partnere i BDO
Foto: Ivan Kverme

 

– Fra august 2020 og frem til nå har det vært et enormt trykk i transaksjonsmarkedet. Jeg har ikke sett noe lignende i min karriere, og jeg har jobbet noen år, sa partner i BDOs transaksjonsavdeling Per Ove Giske til Finansavisen tidligere denne måneden. 

Han og kollega Sigbjørn Selvik ble intervjuet over to sider. Les saken i Finansavisen her

Oppkjøp i Norge økte med nesten 60 prosent i 2021, ifølge statistikk fra databasen Valu8, som inkluderer bedrifter med omsetning opp til 500 millioner kroner. BDO var involvert i hele 60 transaksjoner i 2021.

Statistikken fra Valu8 omfatter kun transaksjoner som er publisert offentlig, og er derfor ikke komplett. Den gir likevel en god indikasjon på den sterke økningen i oppkjøpsaktiviteten det siste året, skriver Finansavisen. 

 

Konkurransen hardner til

– Konkurransen om de gode oppkjøpsobjektene har økt ettersom flere har sett muligheten som ligger i SMB. Det er alt fra industrielle til private equity (PE)-aktører, til svært langsiktige investorer, såkalte evergreen-aktører, som kjøper opp for å beholde virksomheten, sier Giske. 

Giske viser til Sverige, der det har vært en stor fremvekst av evergreen-aktører. 

– Alt dette har ført til stor konkurranse blant aktørene i markedet om de gode oppkjøpsobjektene. Vi blir hyppig kontaktet av aktører i Sverige som nå i større grad begynner å se utenfor Sverige for å finne oppkjøpskandidater. 

– I Sverige er det mange om beinet, så nå søker både PE, evergreen-aktørene og de industrielle i større grad oppkjøpsmuligheter i øvrige deler av Norden, sier Giske til Finansavisen. 

 

Dobling i bygg og anlegg

Bygg- og anleggsbransjen peker seg ut som en av bransjene med høyest oppkjøpsaktivitet, med mer enn en dobling sammenlignet med året før.

– Denne bransjen gjennomgår en omfattende konsolidering, og det er særlig små- og mellomstore bedrifter (SMB) som er gjenstand for oppkjøp fra større aktører, sier Giske.

– Innen bygg og anlegg er transaksjonsaktiviteten særlig drevet frem av PE-aktører som er spesielt aktive innen elektrisk installasjon, VVS og spesialiserte håndverker-tjenester som fasadespesialister og overflatebehandling. BDO har også registrert stor interesse for verktøy- og materialforhandlere og selskaper som driver med infrastruktur, grunn- og anleggsarbeid.

 

Selger familiebedriften

– Vi ser at flere velger å selge familiebedriften. Det er mye mer akseptert at man går for en slik løsning i et familieselskap i dag enn det var for 10 år siden i Norge. En del av oppkjøpsaktørene gir mulighet til å realisere verdiene man sitter på, men også at man kan være med på en reise videre, sier kollega og partner Sigbjørn Selvik i BDO til Finansavisen. 

Han peker videre på at det er ganske vanlig i PE-verdenen at det settes krav om at ledelse og tidligere eiere fortsetter reisen i selskapet. Det at mange har tjent mye penger på å ta inn en større eier har nok også vært med på å påvirke andre eiere og familieeide bedrifter, mener han.

– Det kan også være tilfeller hvor man ikke har arvinger. Før var det også mye mer automatikk i at arvtakere skulle overta familiebedriften. Men i dag er det ofte mindre interesse blant arvingene til å drive bedriften videre og kanskje gründerne og de som driver virksomheten innser at det er ganske tøft å drive et SMB-selskap på egenhånd. Da er det bedre å frigjøre verdiene, sier Selvik.

 

Gode muligheter for salg

Markedet vi opplever nå gir et fantastisk vindu for SMB til å selge sine virksomheter i mange bransjer, ikke bare innen bygg- og anlegg, mener Selvik.

– Trenden vi så i fjor har bare fortsatt. Det har vært et ekstremt trykk så langt i år og vi har sett en kontinuerlig økning. Vi merker veldig stor pågang, sier Selvik til Finansavisen. 

Selvik påpeker likevel at det nå er mye usikkerhet rundt Ukraina-krigen og den store prisoppgangen på blant annet energi, matvarer, byggevarer og andre innsatsfaktorer.

– Det er enkelte aktører innenfor bygg og anlegg som frykter at det kan komme en konkursbølge, spesielt hvis man har langvarige kontrakter som ikke har hensyntatt prisøkninger, sier Selvik.